logo

«Допомога країні – ось що має бути пріоритетом для молоді», – Андрій Ткачук

30 липня 2015 року з ініціативи Студентського координаційного центру підтримки АТО ЛНУ ім. Івана Франка освятили  автомобіль, який студентські активісти повезли у зону АТО. Про діяльність координаційного центру, благодійний аукціон «Крок до перемоги» та автомобіль для бійців зони АТО нам розповів керівник Студентського координаційного центру підтримки АТО ЛНУ ім. Івана Франка Андрій Ткачук.

 – Андрію, коли і як було створено Студентський координаційний центр підтримки АТО Львівського національного університету імені Івана Франка?

 – Студентський координаційний центр був створений восени 2014 року за ініціативи Ярослава Ткача, тоді новообраного голови Студентського уряду, та Михайла Мураля, тодішнього голови профспілкового комітету студентів Університету. Головна мета діяльності центру – підтримати студентів-добровольців та й у цілому наших бійців на сході.

 – Розкажіть про діяльність координаційного центру.

 – Я став керівником координаційного центру в березні і вже наприкінці місяця було розпочато ряд акцій за моєї ініціативи. Звісно, такі акції діяли й до того: на факультетах, загальноуніверситетські, які були спрямовані на підтримку безпосередньо студентів вишу, які беруть участь у бойових діях на сході України. Хлопцям допомагаємо і матеріально, щоб максимально забезпечити їх амуніцією. Також пам’ятаю, що для двох бійців з мого філософського факультету збирали кошти. Особисто я виставляв тоді на аукціон гільзу, яку минулого літа привіз з села Дмитрівки, де дислокувалась 24-а окрема Залізна механізована бригада, поки там усе градами не накрили. Вояки з бригади мені цю гільзу подарували як волонтеру, тож 100 євро за неї мені вдалось виторгувати. За ці гроші й купили хлопцям бронежилети. Також за ініціативи Студентського самоврядування студенти-добровольці нашого Університету отримали 6 стипендій розміром по 500 доларів від канадсько-українського товариства «Cosbild Club».

 – Благодійний аукціон «Крок до перемоги» зацікавив велику кількість людей. Тож як він відбувався? І яке ставлення керівництва Університету до вашої діяльності?

 – Керівництво Університету завжди підтримує наші ініціативи. Зазначу, що це не прямий збір коштів у скриньки, ми завжди проводимо акції. Благодійний аукціон «Крок до перемоги» тривав близько трьох місяців, на ньому було зібрано 64 тис. гривень і 300 доларів. Учасниками аукціону були відомі випускники Університету: Святослав Вакарчук, Назар Бійчук, Андрій Дещиця, Тарас Стадницький, ІгорЦиганик, Анастасія Станко, Віктор Вацко, Роман Вінтонів та Олександр Гливинський. Кожен записав відеозвернення й виставив для продажу лот, закликаючи людей долучитись до аукціону. Народний депутат Дмитро Ярош теж виставив свій лот – кобуру, що врятувала йому життя у час обстрілу градами під Донецьким аеропортом. Кошти збирали і силами студентської спільноти, яка здала свої старі конспекти на макулатуру.

 – Хто може долучитися до такої благодійної діяльності?

 – Будь-хто може стати членом Студентського координаційного центру підтримки АТО. Ми завжди раді студентам-волонтерам, особливо зараз влітку, коли є вільний час. Потрібно розуміти, що хлопці на сході нас захищають, тож тут ми повинні всіляко долучатись до їх підтримки. Якщо ми, звертаюсь до чоловіків, не воюємо там, то наш обов’язок зробити максимально комфортним перебування вояків у зоні бойових дій. Лише разом ми зможемо перемогти і це повинен розуміти кожен свідомий українець.

 – Чи є в інших українських вишах такі студентські координаційні центри підтримки АТО?

 – Так, і кожен із таких центрів діє по-різному. Хтось долучає і спонсорів для допомоги, тобто це всілякі способи задля здійснення спільної мети. У вільний від навчання час студенти мають долучатись до роботи таких центрів, бо це необхідно, допомога країні – ось що має бути пріоритетом для молоді.

 – Чому саме автомобіль?

 – Я беру участь у волонтерських поїздках у зону проведення АТО впродовж року: допомагали воякам їжею, амуніцією, однак постала потреба в техніці. Лот Дмитра Яроша приніс найбільше коштів – 55 тис. гривень, тож ми колективно вирішили, що така велика сума має бути спрямована на щось справді цінне й потрібне бійцям. Тоді коли ми звернулись до 5 добровольчого українського корпусу (ДУК), хлопці сказали, що потрібен автомобіль. Тому зараз ми вирушаємо в дорогу, щоб доправити його до місця дислокації 5 ДУКу.

Христина Вишивана

Фото зі сторінки Андрія Ткачука у Facebook