logo

Відбувся семінар-навчання голів профспілкових організацій

2 вересня 2015 року в Львівському Будинку Вчених відбулося чергове засідання семінару-навчання голів профспілкових комітетів, на порядку денному якого була низка важливих питань. Розпочала нараду голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марія Григорівна Яцейко. Вона привітала усіх з початком навчального року й побажала, щоб він був щасливим і, перш за все, мирним. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих під Верховною Радою нацгвардійців і українських вояків у зоні проведення АТО.

Заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Миронович Калин доповів про порядок надання інформації профспілковими організаціями щодо відсутності у них кінцевих бенефіціарних власників. Також він оголосив звернення щодо ситуації про стан оплати праці працівників установ та закладів освіти. «На жаль, місцева влада бачить пріоритет у ремонті доріг, рекламі, а не в освіті», − зазначив Мар’ян Миронович.

У Зверненні Ради Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України до керівництва держави зазначено: 1. Підвищення рівня грошових доходів працівників освітньої галузі і стипендій студентства на рівень, не менший від розміру інфляції; 2. Проведення у галузі реформ, які б сприяли покращенню рівня життя і добробуту працівників освіти та студентства. Марія Григорівна пояснила: «Індексація – проблема у всіх бюджетних галузях. Як буде всім – так і нам. Підвищення зарплат відбуватиметься на вимогу профспілок».

Правовий інспектор праці Мирон Володимирович Малярчин доповів про дотримання керівниками закладів освіти трудових прав педагогічних працівників під час розподілу педагогічного навантаження. Він наголосив, що розподіл педагогічного навантаження повинен відбуватися так, щоби уникнути скорочення штатів, бо «це те, проти чого профспілки повинні боротися».

«Щодо ролі нашої профспілки, то Первинна профспілкова організація працівників імені Івана Франка бере активну участь у справедливому розподілі навантаження годин і відстоює інтереси працівників Університету», – зазначає юрисконсульт профспілки працівників Університету Володимир Бурак.

Підсумовуючи результати наради, наголошуємо, що тільки прозорі та справедливі дії вищих органів влади, впровадження реальних реформ як в освіті, так і в державі в цілому у співпраці з профспілками, зможуть стати запорукою стабільного розвитку нашої держави та забезпечать належний соціально-економічний захист громадян України.

Христина Вишивана

Фото автора