logo

Доторкнулися душею до Бога

Івано-Франківщина славиться не лише чудовими краєвидами, а й унікальними духовними святинями, кожна з яких має особливу атмосферу, що не залишить байдужим нікого. 26 вересня 2015 року працівники Львівського національного університету імені Івана Франка спільно із капеланом Університету о. Тарасом Островським провели екскурсію Гошівським монастирем та іншими архітектурними спорудами.

Перша зупинка прочан – монастир Чину св. Василія Великого, що заснований ще у 1507 році  і височіє на Ясній горі. Це ідеальне місце, де можна побути наодинці з Богом, переосмислити своє життя та насолоджуватись спільною молитвою що має неабияку сила. Тут віряни дізнались  про історію виникнення будівлі, а також її найголовнішу перлину – чудотворну ікону Божої матері, що зцілює від усіляких недуг. Зокрема, після святої Літургії охочі могли прийняти Таїнство Сповіді.

Особливістю цією споруди є дзвіниця, що містить 52 дзвони, кожен з яких виготовлений за кошти благочинців. Тож Гошівський карильйон вважають одним з найкращих музичних інструментів в Україні. Під час екскурсії віряни побачили також копію Гробниці Божої, де було тіло Ісуса Христа після розп’яття.

Після Гошівського монастиря прочани вирушили у місто Галич, де розміщена старовинна Крилівська церква, а також побували у Рогатинській церкві Святого Духа, яка є пам’яткою ЮНЕСКО. Важливо, що у цьому храмі розміщений відомий не лише в Україні Святодухівський іконостас, де усі ікони розміщені згідно з церковними  канонами і вражають своєю духовною довершеністю та мистецькою досконалістю.

Впевнена, що така насичена поїздка запам’ятається кожному надовго, адже це чудова нагода відпочити від щоденних турбот і в молитві наблизитись до Всевишнього.

Оксана Заставна

Фото Наталії  Коваліско