logo

Інформація щодо виборів деканів

(витяги із Статуту Університету, щодо обрання деканів)

6.1.1.2. Колегіальним органом управління структурного підрозділу Університету є Конференція підрозділу. Порядок скликання, обрання та повноваження Конференції підрозділу визначені у розділі 7 Статуту.

6.1.2.2. Декан факультету повинен мати науковий ступінь та/або вчене (почесне) звання відповідно до профілю факультету.

Кандидатом на посаду декана може бути особа, яка впродовж останніх 5 років перед обранням працювала в Університеті на науково-педагогічних посадах на постійній основі.

Повноваження декана факультету визначені в положенні про факультет, яке затверджує Вчена рада Університету.

Декан факультету може делегувати частину своїх повноважень заступникам. Декана факультету обирає Вчена рада Університету строком на п’ять років з урахуванням пропозицій Конференції факультету через оголошення результатів таємного голосування на засіданні Вченої ради Університету.

Ректор Університету не пізніше, ніж через 10 днів від дня обрання декана факультету укладає з ним контракт на п’ять років.

Декан факультету здійснює свої повноваження на постійній основі.

Декан факультету видає розпорядження щодо діяльності відповідного факультету, які є обов’язковими для всіх учасників освітнього процесу на факультеті.

Розпорядження декана факультету може скасувати Ректор Університету, якщо вони суперечать законодавству, Статуту та іншим локальним правовим актам Університету чи завдають шкоди інтересам Університету.

Ректор Університету може звільнити декана факультету з посади за поданням Вченої ради Університету або Конференції факультету з підстав, визначених законодавством про працю, за порушення вимог Статуту, умов контракту.

Пропозицію про звільнення декана факультету вносять до Конференції факультету не менш як половиною голосів затвердженого складу Вченої ради факультету. Пропозиція про звільнення декана факультету повинна бути прийнята не менш як двома третинами голосів загального складу Конференції факультету.

Порядок обрання та повноваження директора інституту, філії, коледжу, Наукової бібліотеки, визначають Статут та відповідні положення, які затверджує Вчена рада Університету.

7.3.Органом громадського самоврядування факультету є конференція трудового колективу факультету (надалі – Конференція факультету), включаючи виборних представників із числа осіб, які навчаються на факультеті.

7.3.1. На Конференції факультету повинні бути представлені всі категорії працівників факультету та виборні представники з числа осіб, які навчаються на факультеті. При цьому не менш як 75 відсотків складу делегатів Конференції факультету повинні становити науково-педагогічні та наукові працівники факультету і не менш як 15 відсотків – виборні представники з числа студентів, які охоплені студентським самоврядуванням та обрані студентами через пряме таємне голосування.

7.3.2. Конференцію факультету скликають не рідше одного разу на рік.

7.3.3. Ініціатором скликання Конференції факультету (зборів трудового колективу) можуть бути декан, Вчена рада факультету, профспілкове бюро факультету або ініціативна група працівників факультету, яка повинна зібрати не менше 1/3 підписів науково-педагогічних та наукових працівників факультету, які працюють на постійній основі.

7.3.4. Кількісний склад, норму представництва та порядок обрання делегатів Конференції факультету від підрозділів визначає Вчена рада факультету, а для новостворених факультетів, до утворення Вченої ради факультету – Вчена рада Університету.

Підготував Володимир Бурак