logo

«Справедливі перетворення – екологічно стійкі економіка й суспільство»: тема цього Дня у 2016 році

Соціальна справедливість – основоположний принцип мирного та успішного співіснування як в самих країнах, так і між ними.

Для Організації Об’єднаних Націй прагнення соціальної справедливості для всіх лежить в самому центрі нашої глобальної місії зі сприяння розвитку та поваги людської гідності.

Ухвалення Міжнародною організацією праці Декларації про соціальну справедливість з метою справедливої глобалізації є лише одним із прикладів, які свідчать про прихильність системи ООН забезпечення соціальної справедливості.

У Декларації зроблено наголос на гарантії досягнення справедливих результатів для всіх через посередництво забезпечення зайнятості, соціального захисту, соціального діалогу та основоположних принципів і прав на робочому місці.

Дотримуючись принципів соціальної справедливості, ми сприяємо забезпеченню соціальної справедливості, усуваючи бар’єри, що виникають перед людьми в силу їх ознаки статі, віку, расової, етнічної або релігійної приналежності, культури або наявності інвалідності.

26 листопада 2007 року Генеральна Асамблея проголосила 20 лютого Всесвітнім днем соціальної справедливості, який відзначається щорічно починаючи з 2009 року.

Вона також запропонувала всім державам-членам присвятити цей спеціальний день проведення на національному рівні конкретних заходів відповідно до цілей і завдань Всесвітньої зустрічі на вищому рівні в інтересах соціального розвитку та двадцять четвертої спеціальної сесії Генеральної Асамблеї.

Проведення Дня має сприяти подальшому нарощуванню зусиль міжнародного співтовариства щодо викорінювання зубожіння, забезпечення повної зайнятості, гідної роботи, рівноправності чоловіків і жінок, соціального добробуту та соціальної справедливості для всіх.

Нове бачення економіки від ООН

Світ сьогодні стрімко змінюється. Зростає населення і споживання. Людство живе в «антропоцентричній ері», при якій постійно змінює екосистеми планети.

Традиційні економічні концепції і моделі були розроблені в минулому столітті. Якщо ми хочемо досягти стійкого добробуту, якщо ми хочемо «поліпшити добробут населення і зміцнити соціальну рівність, суттєво знизивши екологічні ризики», нам необхідно нове бачення економіки і її зв’язку з тим, що відбувається в сучасному світі.

Сьогодні потрібна економіка, що поважає ресурси планети, економіка, яка ґрунтується на соціальних відносинах і справедливості, економіка, яка має за мету досягнення реального стійкого благополуччя людей, а не стимулювання матеріального споживання.

ООН впевнена, що принципи нової економіки повинні ґрунтуватися на громадських і культурних цінностях, які в свою чергу ставлять на перше екологію та захист навколишнього середовища, а також прагнення до збереження ресурсів нашої планети.

День справедливості в Україні

Як у же повідомлялося, День соціальної справедливості, запроваджений Указом Президента України від 4 листопада 2011 року № 1021 за ініціативою Федерації профспілок країни.

Цей день – не свято, а скоріше нагадування владі, що соціальна справедливість є загальновизнаною цінністю сучасного суспільства, закріплена в документах світової спільноти і є запорукою стабільності суспільства і розвитку держави загалом.

Скорочення бідності та посилення соціальної єдності, впровадження в Україні європейських стандартів життя та вихід України на провідні позиції у світі задекларовано у стратегічних програмних документах країни – Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» та Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

Профспілки переконані, що лише за умови постійної взаємодії і співпраці влади, бізнесу, громадянського суспільства поставлені цілі щодо досягнення в Україні соціальної справедливості є цілком реальними.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

(за матеріалами сайтів ООН, ФПУ)