logo

У Франції понад 1 мільйон людей вийшли на демонстрації проти трудової реформи

Масові акції протесту у Франції, спрямовані проти урядового проекту реформи трудового законодавства, зібрали понад 1 мільйон учасників у всій країні. Такі цифри озвучено за підсумками маніфестацій у найбільшому профспілковому об’єднанні – Загальній конфедерації праці, яка виступила однією з організаторів активних дій.

За інформацією конфедерації, висловити свою незгоду з діями уряду у Франції на вулиці вийшли приблизно 1,2 мільйона осіб. Протестні рухи при цьому охопили понад 250 міст країни. Крім того, в профспілці констатували, що «тисячі підприємств припинили свою роботу», оголосивши в четвер страйк.

У правоохоронних органах озвучують дещо скромніші цифри. За оцінкою префектури поліції Парижу, в одній лише столиці участь в марші взяли «приблизно 28 тисяч осіб».

Акції протесту проводилися в четвер під егідою трьох найбільших профспілок країни. Проект реформи, запропонований главою міністерства праці Франції Міріам Ель Хомри і спрямований на боротьбу з безробіттям, викликає значну критику народу Франції.

Законопроект, зокрема, передбачає можливість для роботодавців збільшувати робочий час співробітників (аж до 60 годин на тиждень) і скорочувати доплати за додаткову роботу. Проект також передбачає значну лібералізацію ринку праці і спрощення процесу винайму на роботу та звільнення працівників.

Як підкреслюють профспілкові активісти, такі загальнонаціональні масові дії не останні. Протести, переконані вони, лише набирають обертів і будуть тривати до тих пір, поки уряд не відмовиться від своєї реформи.

«Ми продовжимо і будемо нарощувати масштаби пікетувань, страйків та інших заходів. Зокрема, 5 квітня пройде акція, спрямована проти парламентарів, 9 квітня і далі триватимуть акції до остаточного відкликання законопроекту і надання нових соціальних прав», – наголосили в Загальній конфедерації праці.

За інформацією Міжнародного відділу ЦК Профспілки