logo

«Кулінарія не менш складна наука, ніж фізика або хімія». І не менш важлива

Питання громадського харчування у вищих навчальних закладах ніколи не втрачає актуальності. Саме так, адже як викладацький, так і студентський гаманець потребує смачного й корисного перекусу за помірні кошти. Власне принципами співвідношення ціни та якості керується комплекс їдалень та буфетів Львівського національного університету імені Івана Франка. Про Центр харчування Університету розмовляємо з Директором студентських їдалень Олександрою Петрівною Пешко.

Олександро Петрівно, розкажіть про Центр харчування Університету і його першочергові завдання.

«Кулінарія не менш складна наука, ніж фізика або хімія», − сказав Гордон Рамзі. Я додам, що й не менш важлива, адже добре, якісне харчування є запорукою здоров’я. Студентські роки – це час, коли сніданок, обід та вечеря перетворюються, на жаль, на нескінченний бутербродний ланцюг. Тому, піклуючись про здоров’я студентів і працівників Львівського національного університету імені Івана Франка, ми докладаємо максимум зусиль. Центр харчування ЛНУ ім. Івана Франка – це великий сучасний комплекс із буфетами та їдальнями, завдання якого полягає передусім у забезпеченні стабільним якісним харчуванням у всіх точках реалізації.

Яким є Ваш перспективний план роботи?

Тут варто мислити стратегічно. По-перше, Університет має стати лідером серед українських вишів у сфері обслуговування та надання якісних послуг. Ми прагнемо змінити стереотипи про їдальню та усучаснити її до європейського рівня, створивши  також комфортні умови для студентів і працівників Університету. ЛНУ ім. Івана Франка входить до трійки найпопулярніших університетів країни, а отже сфера харчування потребує реконструкції. По-друге, маємо намір організувати харчування у студентському містечку. Ми розуміємо, наскільки це важливо для студентів, тож сьогодні докладаємо величезних зусиль, навчаючи персонал, та, залучаючи нових працівників, які приходять до нас зі своїми прогресивними ідеями й підходами. По-третє, варто долучатися до сфери бізнесу – організація банкетів, виїзних обслуговувань (кейтеринг), фуршетів, прийомів, coffee-break. Кейтеринг – це виїзне обслуговування в будь-якому місці, з доставкою продуктів харчування, посуду, напоїв та всього необхідного для святкового заходу. Послуги кейтерингу стають все більш затребувані. Це не просто організація фуршетів або банкетів, а ціла індустрія відмінного, не дуже затратного відпочинку з смачною кухнею та професійною роботою персоналу. Чому б ні? По-четверте, треба організувати дозвілля студентів шляхом облаштування в гуртожитках невеликих буфетів, де студенти матимуть змогу випити кави, молочних коктейлів, скуштувати морозива та випічки виробництва нашого Центру харчування. Відтак, ми зможемо збільшити дохідну частину бюджету Університету, що дасть можливість спрямувати ці кошти на розвиток сфери харчування.

Що вже вдалось втілити в життя?

Все й відразу, на жаль, зробити не вдається. Однак зміни все ж таки відбулися. Передусім збільшився асортимент продукції. Переглянувши цінові пропозиції постачальників, ми стали закуповувати якісну продукцію за набагато нижчими цінами, що, в свою чергу, дає нам можливість здешевити обіди для студентів. Також ми частково оновили матеріально-технічну базу: закупили новий робочий одяг для наших працівників, адже, погодьтесь, естетичний аспект значить немало в нашій сфері. Та й зрештою, усі, мабуть помітили зміни в інтер’єрі їдальні для викладачів.

Направду можна говорити про значний успіх, адже практично всі їдальні та буфети стали прибутковими, на противагу попередньому року, коли прибуток приносила лише їдальня центрального виробництва.

Які плани розвитку Центру харчування на майбутнє?

Нас тішить, що здоровий спосіб життя набирає все більшої популярності серед молоді. Тож у планах додати до меню дієтичні страви на пару, а головне − зробити їжу максимально корисною. Плануємо також створити можливості для замовлення страв «to go» (з собою), «кави на винос», не менш важливо організувати можливість попереднього замовлення обідів. Певна річ, покращення обслуговування, розширення асортименту продукції, зміна, насичення інтер’єру – теж входять у план стратегічного розвитку Центру харчування нашого Університету.

Олександро Петрівно, що хочете сказати відвідувачам університетських їдалень?

Безперечно, величезний обсяг роботи залишається ще попереду. На сьогодні вже створені всі передумови для реалізації нашого стратегічного плану розвитку. Я очікую на підтримку й розуміння професорсько-викладацького складу, студентів, керівництва Університету, щоб ми разом, спільними зусиллями реалізували план створення Центру харчування та соціально-побутового сервісу, який би відповідав європейському рівню.

Розмовляла Христина Вишивана