logo

Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти у Львівській області

14 вересня 2016 року відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти у Львівській області на тему: «Про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо її удосконалення» (на прикладі Львівської області)».

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, керівники дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів Львівської області, представники освітянської громадськості.

В обговоренні актуальних проблем працівників та студентів взяли участь голова Львівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко та голова первинної профспілкової організації студентів Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Білинський.

Голова Львівського обкому Марія Яцейко у своєму виступі наголосила, що законодавство  про освіту в питаннях соціальних стандартів щодо працівників повинен виконуватися у повному обсязі, включаючи фінансування галузі освіти не менше 10 % від валового внутрішнього продукту, а не 7%, як запропоновано в редакції проекту Закону та концепції нової української школи.

«І тільки в такому випадку галузь освіти буде пріоритетною галуззю в державі не на папері, а в реальних показниках. І тільки за таких умов можливо забезпечити у суспільстві якісну освіту», – підкреслила Марія Яцейко.

Питання стипендіального забезпечення підняв голова профкому студентів імені Івана Франка Андрій Білинський. Зокрема, він зазначив, що відміна стипендій болісно вдарить по матеріальному благополуччю великої кількості сімей в Україні. Адже для багатьох студентів стипендія не є предметом розкоші, а важливим інструментом для виживання.

Під час засідання учасники обговорили важливі питання освітньої галузі, зокрема, проекти законів України «Про освіту», «Про професійну освіту», Концепцію «Нова українська школа», роль і місце освітньої галузі у забезпеченні збалансованого соціального і економічного розвитку області. Також на зустрічі йшлось про забезпечення рівного доступу до якісної освіти та про реалізацію державної політики в галузі освіти.

За інформацією

Прес-служби Профспілки працівників освіти і науки України