logo

Презентація книги головного редактора «Ґазети Польської» Томаша Сакевіча «Заповіт І Речі Посполитої»

Напередодні 23-го Форуму видавців у Львові на факультеті міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка 14 вересня 2016 року відбулась презентація книги відомого польського журналіста, головного редактора «Ґазети Польської» Томаша Сакевіча під назвою «Заповіт І Речі Посполитої».

Доктор історичних наук, професор Львівського Університету Богдан Васильович Гудь, який переклав книгу з польської мови українською й був науковим редактором, розпочав презентацію викладом думок про книгу і наголосив на важливості її значення у розвитку українсько-польських відносин: «Значну увагу в книзі автор приділяє обставинам загибелі польського Президента Леха Качинського, який загинув у Смоленську. Книга також присвячена історичному аналізу й розвитку подій у Центрально-Східній Європі. У гостропубліцистичному стилі редактор представляє свою візію розвитку історичних подій і пояснює, чому світові наддержави — США, Німеччина й Російська Федерація — проводять таку політику у цій частині Європи. Є аспекти, які стосуються українсько-польських відносин. Пан редактор, що не властиво для більшості польських істориків, наполягає, що потрібно насправді розібратися, яку роль у подіях на Волині відіграли радянські спецслужби у розпалюванні ворожнечі між українцями і поляками; є й документи, які свідчать, що українсько-польську неприязнь навмисне розпалював НКВД».

Богдан Гудь назвав Томаша Сакевіча «партизаном слова, незмінним прихильником українсько-польського порозуміння». «Вільність — риса, яка характеризує і українців, і поляків», — переконаний Томаш Сакевіч. У книзі автор пише про необхідність відновлення союзу народів колишньої І Речі Посполитої — поляків, українців і литовців — задля зміцнення демократії і безпеки в центрально-східноєвропейському регіоні; у своєму виступі Томаш Сакевіч назвав Київ «великою культурною потужністю».

Доктор політичних наук, кандидат історичних наук, професор, завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики Львівського Університету Йосип Дмитрович Лось висловив свій погляд на обговорювану тему: «Ми живемо у час хаотичного світогляду, а домінувати має релігійний світогляд як фундамент. Без Бога взагалі нічого не можливо. Також культура — людина живе в культурі, а не тільки в економіці. Яка якість буде тоді людини? Чи ця людина буде мати щось святе в душі?… Потрібно перегорнути сторінку історії. Не зачіпати те, що болить. Треба покаятися. Без Польщі, України, Прибалтики, а в перспективі також і Білорусії — не буде Європи. Нам потрібна нова якість — людина!».

«Заповіт І Речі Посполитої» — це не пророча історична книга, не «заповіт» у значенні «мусить», а лише один із варіантів нашого майбутнього. Один із найкращих. Якщо читач хоче бути частиною історії, її рушійною силою, то починати потрібно з найменшого — бажання, яке приведе до найбільшого — змін. Тож будьте обережні! Читання цієї книги пробудить бажання «відшукати те, що було в нашій історії найкращим», допоможе збагнути, що «минуле не повинно визначати нашого майбутнього», і найважливіше — стане початком ДІЙ.

Христина Вишивана

Фото автора