logo

18 травня – День Вишиванки

18 травня 2017 року академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка відзначила День Вишиванки. Вже традиційним для цього свята є студентський флешмоб: утворення яскравої і колоритної «живої» вишиванки на площі перед пам’ятником Іванові Франкові.

Сьогодні вишиванка – це не просто генетичний код! Сьогодні вишиванка – це стильно і модно. Однак, чи знаєте Ви, що кольори вишиванки несуть у собі прихований сенс! Наприклад, білий колір — захист від злих сил, червоний колір — удача і захист, жовтий — багатство і благополуччя, зелений – народження і зростання. До слова, в Україні відомо близько сотні вишивальних технік. Серед найвідоміших – гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець і плетіння. Найпопулярніша техніка – вишивка хрестиком.

Мабуть, прикметно, що першим святкову вишиванку з буденним одягом поєднав саме Іван Франко. Він носив її під піджак. У такому вигляді письменника можна побачити на купюрі у 20 гривень (gazeta.ua).

Профспілковий комітет працівників Університету сердечно вітає Вас з Днем Вишиванки! Будьмо єдиними у правді, вірі і доброті!

Юлія Гриценко

Фото Христини Вишиваної