logo

Європейська конфедерація профспілок опублікувала 10-й щорічний звіт «Огляд гендерної рівності»

Щороку Європейська конфедерація профспілок проводить опитування своїх членських організацій із питань гендерної рівності задля оцінки частки жінок серед профспілчан і їхньої позиції та ролі у прийнятті рішень профспілками, цьогоріч опитування стосувалось і пенсійної різниці для чоловіків та жінок. ЄКП опублікувала 10-й щорічний звіт «Огляд гендерної рівності», який раніше був відомий під назвою «Опитування 8 березня». Європейський комітет профспілок освіти та його членські організації також долучились до опитування, заповнивши анкети.

44 національні профцентри з 29 країн відповіли на запитання, повідомивши, що у середньому частка жінок-профспілчан становить 43,6 %. До прикладу, у Фінляндії відсоток жінок-членів ― від 75,9 %, у Туреччині ― до 13 %. Більшість профцентрів зазначили, що у період із 2016 по 2017 рік кількість жінок-профспілчан значно збільшилась. Так, майже чверть (23,9 %) керівних посад у профспілках обіймають жінки, крім цього, 37 % високих посад (віце-президенти, заступники генеральних секретарів, скарбники або члени керівних комітетів) є за жінками.

Відповідь на питання про гендерну різницю пенсій дали 43 конфедерації, сказавши, що їх більше турбує пенсійний вік і рівень пенсійного забезпечення, ніж гендерна різниця у пенсіях. Більшість профцентрів обговорили цю проблему раніше, а 32 профоб’єднання повідомили, що зайняли власну позицію з цього питання.

Період перебування у відпустці по догляду за дитиною враховується державною пенсійною системою майже у всіх країнах, які надали інформацію, у той час, як лише вісім країн на рівні компаній враховують цей період у схемах пенсійного забезпечення. Більшість конфедерацій активно сприяють визнанню періоду перебування у відпустці по догляду за дитиною у політиці та конкретними діями. Багато профоб’єднань також повідомляють, що вживають необхідних заходів проти прискореного підвищення пенсійного віку для жінок, спрямованого на зрівняння віку виходу на пенсію чоловіків і жінок. Ще одною сферою роботи конфедерацій є перехід від державних до приватних схем пенсійного забезпечення.

Христина Вишивана

за інформацією ETUCE