logo

25 грудня – вихідний

1 грудня 2017 року в газеті «Голос України» опубліковано Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» від 16.11.2017 р. № 2211-VIII. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Законом внесено зміни до переліку святкових та неробочих днів. Таким чином, перелік святкових та неробочих днів тепер буде таким:

-1 січня – Новий рік;

-7 січня і 25 грудня – Різдво Христове;

-8 березня – Міжнародний жіночий день;

-1 травня – День праці;

-9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);

-28 червня – День Конституції України;

-24 серпня – День незалежності України;

-14 жовтня – День захисника України.

Відповідно до оновленого абзацу другого частини другої ст. 73 КЗпП України, робота також не провадитиметься в дні релігійних свят:

-7 січня та 25 грудня – Різдво Христове;

-один день (неділя) – Пасха (Великдень);

-один день (неділя) – Трійця.

Відтак у грудні маємо ще один святковий день «25 грудня – Різдво Христове». Натомість у травні замість двох святкових днів «1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих» будемо святкувати один день «1 травня – День праці».

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог ст. 73 КЗпП України за поданням релігійних громад інших (неправославних) конфесій, зареєстрованих в Україні, керівництво підприємств, установ, організацій надає особам, які сповідують відповідні релігії, до трьох днів відпочинку упродовж року для святкування їх великих свят з відпрацюванням за ці дні.

У святкові дні допускаються роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства, установи, організації), роботи, викликані необхідністю обслуговування населення. У ці дні допускаються роботи із залученням працівників тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством.

Робота у святковий день  оплачується у подвійному розмірі:

-відрядникам – за подвійними відрядними розцінками;

-працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, – у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

-працівникам, які одержують місячний оклад, – у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

На бажання працівника, який працював у святковий день, йому може бути наданий інший день відпочинку.

Соціально-правова комісія

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка