logo

Захист прав освітян в умовах запровадження нового законодавства

27 лютого 2018 року, у Києві відбулося чергове засідання президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, що мало на меті розгляд нагальних викликів профспілкової роботи в умовах змін законодавства України.

Так, для обговорення та прийняття рішень членам президії було винесено наступні питання:

–фінансове забезпечення трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників закладів освіти в умовах запровадження Закону України «Про освіту» в 2018 році;

–стан та динаміка профспілкового членства, мережа організаційних ланок Профспілки.

Також запропоновано для розгляду ряд внутрішньоспілкових питань щодо оздоровлення та відпочинку дітей, надання різного роду допомоги, нагородження профспілкових працівників відзнаками Федерації профспілок України та ЦК Профспілки тощо.

Голова Профспілки Георгій Труханов розпочинаючи роботу підкреслив, що за останній час відбулася низка змін в законодавстві освітньої галузі та бюджетного процесу, зокрема прийнято Закони України «Про освіту», «Про Державний бюджет України на 2018 рік», внесено зміни до Бюджетного кодексу України. Уряд прийняв низку рішень, які вплинули на рівень життя учительства, і не завжди у позитивну сторону. Тому завданням Профспілки на сьогодні не лише моніторинг дій влади на місцях, а й постійна робота із соціальними партнерами в областях і недопущення звуження існуючих прав та гарантій освітян та молоді.

Розкриваючи перше питання порядку денного заступник Голови Профспілки Сергій Романюк зауважив, що наслідком прийняття владою останніх рішень найнижчий посадовий оклад педпрацівника закладу загальної середньої освіти, який відповідає 10 тарифному розряду, лише в 2 рази перевищує прожитковий мінімум та вдвічі нижчий від передбаченого прикінцевими положеннями закону «Про освіту», складаючи 3528 гривень.

За його словами видатки на освіту складають 218 млрд. гривень, або 6,71% ВВП (хоч владою декларувалося 7%), що на 18% більше, ніж у 2017 році. Обсяги освітньої субвенції затверджено в сумі 61,7 млрд. гривень, що більше минулого року на 9,1 млрд. гривень, або на 17,3%.

У 1035 місцевих бюджетах місцевими радами затверджено видатки на потреби закладів загальної середньої освіти, без урахування освітньої субвенції. Проте існує додаткова потреба 475 місцевих бюджетів у видатках на фінансування господарських потреб закладів загальної середньої освіти та оплату праці непедагогічного персоналу складає 4,2 млрд. гривень.

Обсяги видатків на фінансування дошкільних навчальних закладів затверджено в 943 місцевих бюджетах у сумі 21,0 млрд. гривень, а їх додаткова потреба у 305 бюджетах складає 895,5 млн. гривень. Обсяги, затверджені у 735 місцевих бюджетах на фінансування позашкільної освіти, становлять 3,5 млрд. гривень, а їх додаткова потреба у 263 бюджетах складає 176,1 млн. гривень.

Сергій Романюк підкреслив, що недостатньо коштів на фінансування ВНЗ III-IV рівнів акредитації. Потреба 66 вищих закладів освіти у видатках становить 117,8 млн. гривень, в тому числі на оплату праці – 45 млн. гривень. А недостатність обсягів місцевих бюджетів та освітньої субвенції, а також неефективне її використання, призводять до порушення трудових прав працівників.

Загострилася проблема з виплатою педагогічним працівникам надбавки «за престижність педагогічної праці» та запровадження її мінімального розміру – 5%.

В обгорненні питання участь взяли колеги майже з усіх областей України. Підсумком стало рішення Президії звернутися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Федерації профспілок України з приводу збільшення обсягів видатків на освіту до розмірів, визначених статтею 78 Закону України «Про освіту», зокрема освітньої субвенції, додаткової дотації місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів загальної середньої освіти, видатків на підготовку кадрів ВНЗ III-IV рівнів акредитації, необхідних для забезпечення трудових прав працівників закладів та установ освіти.

З інформацією про основні статистичні дані Профспілки працівників освіти і науки України за 2017 рік ознайомила усіх присутніх заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко.

Зокрема вона відзначила, що станом на 1 січня 2018 року у структурі Профспілки нараховується 24 обласні та Київська міська організації, до складу яких входить 506 районних, районних у містах, об’єднаних районних-міських, 128 міських організацій.

Загалом же Профспілка у свої лавах об’єднує понад 1 мільйон 580 тисяч членів, серед яких 1 мільйон – працівники закладів освіти, більш як 467 тисяч – студенти закладів вищої освіти та понад 25 тисяч – учні закладів професійної освіти.

За інформацією

Прес-служби Профспілки працівників освіти і науки України