logo

Про відшкодування витрат на лікування у санаторіях

У Фонді соціального страхування України заявляють, що повністю відійшли від необхідності пацієнтам збирати довідки чи відвідувати робочі органи Фонду – співробітник Фонду особисто приходить в стаціонар до хворого, якому за медичними показами необхідна реабілітація, та бере на себе всю «паперову» роботу. Застрахованій особі потрібно пред’явити лише паспорт і код для її ідентифікації.

Фондом розроблено алгоритм, за яким він відшкодовуватиме витрати на лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.

Зокрема, за спрощеною процедурою та за кошти Фонду можна відновити здоров’я після перенесеного інсульту, інфаркту міокарда, операцій на опорно-руховому апараті, серці, у разі підгострого періоду опіків, захворювань легень, цукрового діабету тощо. Перелік профілів медичної реабілітації затверджено наказом правління Фонду соціального страхування від 13 липня 2017 року № 39.

Пройти медичну реабілітацію після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду соціального страхування має право кожна застрахована особа за наявності медичних показань. Застрахованою особою, відповідно до закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» є фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок

Відшкодування витрат за надані послуги із реабілітаційного лікування в межах граничних розмірів витрат здійснюється виконавчою дирекцією Фонду, її управліннями та їх відділеннями шляхом оплати вартості послуг із реабілітаційного лікування у формі безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам, з якими укладено тристоронні договори.

Типова форма тристороннього договору (між застрахованою особою, органом Фонду та санаторно-курортним закладом) про відшкодування Фондом санаторно-курортному закладу витрат за надані послуги із реабілітаційного лікування за вибором застрахованої особи затверджена правлінням Фонду.

Договір є документом, що надає право застрахованій особі на отримання послуг із реабілітаційного лікування у санаторно-курортному закладі за зазначеним у Договорі профілем медичної реабілітації, терміном лікування та дати початку лікування.

Застрахована особа має право на лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу, а для осіб з порушенням перебігу вагітності – жіночої консультації .

Учасники АТО мають право на лікування (у супроводі членів сім’ї: чоловік/дружина, неповнолітні діти) в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за профілем медико-психологічна реабілітація за рахунок коштів Фонду один раз після демобілізації за наявності відповідних медичних показань.

Термін лікування в реабілітаційному відділенні визначається лікуючим лікарем та ЛКК не більше 24 днів. Цей термін визначається з урахування потреби відновлення здоров’я та працездатності застрахованої особи відповідно до профілю лікування та особливостей перебігу хвороби,

Фонд відшкодовує вартість діагностичних та лікувальних послуг (що надаються за призначенням лікаря та за відсутності протипоказань), послуг з харчування та послуг з проживання.

Заклад охорони здоров’я, де застрахована особа перебуває на лікуванні, протягом доби, з моменту надання висновку ЛКК, інформує орган Фонду, за місцем обліку закладу охорони здоров’я як страхувальника, про потребу зазначеної особи в подальшому лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із зазначенням профілю (далі – страховий випадок).

Представник органу Фонду відвідує застраховану особу в закладі охорони здоров’я, де перебуває зазначена особа на стаціонарному лікуванні, не пізніше наступного дня з моменту повідомлення про страховий випадок для:

-надання роз’яснення про порядок забезпечення реабілітаційним лікуванням застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду;

-оформлення заяви про забезпечення реабілітаційним лікуванням.

Представник органу Фонду інформує застраховану особу про готовність санаторно-курортного закладу прийняти на реабілітаційне лікування та граничні розміри витрат.

Застрахована особа має право вільного вибору реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань за профілем медичної реабілітації. Перелік санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації для відшкодування витрат затверджений Фондом соціального страхування у редакції наказу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України 14.03.2018 № 145-од.

Соціально-правова комісія профкому

Детальніше: http://www.fse.gov.ua/fse/doccatalog/document?id=948255