logo

Чехія: Петиція профспілок освіти приносить результати

На початку року Франтишек Добшик, голова Чесько-моравської профспілки працівників освіти (ČMOS PŠ) разом з головою Профспілки працівників вищої освіти та науки провели успішну зустріч з Прем’єр-міністром Чехії Андреєм Бабишем та міністром освіти Робертом Плагоєм.

Основною темою обговорення стала вимога про посилення фінансування освіти та вдосконалення правил фінансування освіти, науки та проведення наукових досліджень у країні.

Під час бесіди профспілка освіти вручила членам уряду петицію, під назвою «За якісну освіту», яку підписали 23 058 громадян, і звернулася до чеської влади з проханням збільшити бюджет сфери освіти та науки.

За інформацією профспілки ČMOS PŠ, освіта згадується в числі пріоритетів у програмі всіх політичних партій, представлених у чеському парламенті, і тому політичні партії повинні вживати заходів для виконання своїх обіцянок.

Зокрема, профспілки освіти наголошують на:

-щорічному виділенні на освіту 6% від ВВП;

-підвищенні заробітної плати працівників освіти до 130% від середнього доходу по країні до 2020 року;

-підвищенні окладів працівників освіти в середньому приблизно до 1700 євро на місяць, а технічному персоналу навчальних закладів – до 873 євро на місяць до 2021 року.

Прем’єр-міністр Андрій Бабіш зазначив, що «уряд розглядає освіту як один зі своїх пріоритетів. Перш за все, необхідні чіткі та прозорі правила для встановлення окладів педагогічних працівників. Згідно з планами уряду, оклади вчителів повинні досягти не менше 150% від їх поточного рівня до закінчення терміну повноважень нинішнього парламенту в 2021 році».

Міністр освіти Роберт Плага погодився, що в наступному році в оплату праці працівників освіти повинно бути інвестовано від 10 до 12 мільярдів чеських крон (приблизно 450 мільйонів євро). Він також вказав, що підвищення окладів в секторі освіти має проходити поетапно.

Відзначаючи успіх цієї зустрічі, Європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен сказала: «Я вітаю ČMOS PŠ і Профспілку працівників вищої освіти і науки з тим фактом, що їхні величезні зусилля були винагородженні. Тільки ефективний соціальний діалог і виконання урядом своїх зобов’язань можуть призвести до позитивних змін як в секторі освіти, так і в суспільстві в цілому».

За інформацією

Міжнародного відділу ЦК Профспілки