logo

Звернення профкому щодо оплати праці науково-педагогічних та наукових працівників

Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка виступив зі зверненням щодо оплати праці науково-педагогічних та наукових працівників. Відповідні листи надіслано Прем’єр-міністру України В. Б. Гройсману, Міністру освіти і науки України Л. М. Гриневич, Голові Федерації Професійних спілок України Г. В. Осовому та Голові ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Г. Ф. Труханову.

Текст звернення подаємо повністю.

«Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка з великим зацікавленням сприйняв рішення Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 року № 22 про підвищення оплати праці педагогічним працівникам на 10 відсотків.

Важливим є те, щоб Уряд розумів необхідність пріоритету освіти як аксіоми для кожної держави, яка прагне розвитку та поліпшення добробуту своїх громадян.

Рішення Уряду про підвищення заробітної плати стосується педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Що ж стосується інших категорій працівників освіти, зокрема науково-педагогічних та наукових працівників, то Уряд доручив Міністерству освіти і науки разом із Міністерством фінансів за підсумками виконання Державного бюджету України за перше півріччя 2018 року розглянути питання щодо підвищення з 1 вересня 2018 року оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Водночас звертаємо Вашу увагу на те, що відповідні норми Закону «Про освіту», які стосуються заробітної плати працівників освіти, зокрема стаття 61 «Оплата праці педагогічних і науково-педагогічних працівників», відповідно до Розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» набрали чинності з 1 січня 2018 року.

Кабінету Міністрів України з огляду на прикінцеві положення цього Закону доручено забезпечити до 2023 року поетапну реалізацію положень Закону «Про освіту». Тобто рішення Кабінету Міністрів України про доручення відповідним міністерствам розглянути питання щодо підвищення з 1 вересня 2018 року оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників суперечить Закону «Про освіту».

Такий стан речей не відповідає задекларованим принципам вищих органів влади і викликає справедливе обурення у працівників освіти.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка очікує на розуміння критичності ситуації і реалізації положень Закону «Про освіту» в частині поетапного підвищення заробітної плати науково-педагогічним та науковим працівникам із 1 квітня 2018 року.

Звернення обговорено на засіданні профкому Первинної профспілкової організації працівників ЛНУ ім. Івана Франка (Протокол № 1/18 від 15.03.2018)».

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників Університету