logo

Щодо діяльності Фонду соціального страхування

Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка звернувся до Голови Об’єднання профспілок Львівщини Р.М. Дацька та Голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України М.Г. Яцейко з листом щодо повноважень профспілок стосовно здійснення громадського контролю за організацією державного соціального страхування і сприяння організації лікування і відпочинку працівників.

Постанова правління Фонду соціального страхування України від 13 липня 2017 року №39 затверджує Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Зазначена Постанова правління Фонду у випадку направлення застрахованої особи на лікування до санаторно-курортних закладів передбачає наявність відкритого листка непрацездатності. Направлення на реабілітацію та лікування здійснюється на підставі тристороннього договору між застрахованою особою, органом Фонду та санаторно-курортним закладом, типова форма якого затверджена Постановою правління Фонду.

Така Постанова потрібна й актуальна у час, коли Фонд соціального страхування не може фінансувати путівки на санаторно-курортне лікування  застрахованих осіб.

Водночас звертаємо Вашу увагу на те, що Постанова повністю усуває профспілки від здійснення громадського контролю за наданням і реалізацією путівок на реабілітацію і лікування застрахованих осіб.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки та їх об’єднання беруть участь в управлінні державним соціальним страхуванням як представники застрахованих осіб. Серед гарантій діяльності Закон передбачає право профспілок перевіряти розрахунки з оплати праці та державного соціального страхування, використання коштів для соціальних і культурних заходів та житлового будівництва.

Норма статті 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» серед повноважень виборного органу первинної профспілкової організації на підприємстві, в установі, організації називає участь у направленні працівників на умовах, передбачених колективним договором або угодою, до санаторіїв, профілакторіїв і будинків відпочинку, туристичних комплексів, баз та оздоровчих закладів, перевірку організації медичного обслуговування працівників та членів їх сімей.

Тобто Закон передбачає широкі повноваження профспілок стосовно здійснення громадського контролю за організацією державного соціального страхування і сприяння організації лікування і відпочинку працівників.

Викликає занепокоєння той факт, що, незважаючи на відповідні законодавчі положення, правління Фонду соціального страхування фактично усунуло профспілки від участі у направленні застрахованих осіб на лікування, а також від громадського контролю за укладення договорів, направленням на лікування і витрачанням коштів Фонду соціального страхування у цій частині.

З метою захисту прав профспілок і усунення порушення законодавства просимо вжити заходів для відновлення порушених прав профспілок на відповідних рівнях.

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників Університету