logo

Про вихідні і святкові дні у травні 2018 року

У зв’язку із чисельними зверненнями працівників Університету до Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка стосовно роботи у святкові дні повідомляємо наступне:

Відповідно до статті 73. Кодексу законів про працю України святковими днями у травні 2018 року є:

1 травня – День праці;

9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

Робота також не провадиться у дні релігійних свят:

один день (неділя) – Трійця.

У 2018 році свято Трійці відзначають 27 травня.

Статтею 67. Кодексу законів про працю України передбачено , що у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Тобто у зв’язку з тим, що свято Трійці святкуємо в неділю, то вихідним днем відповідно до ст. 67 КЗПП України є понеділок 28 травня.

З метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Роботодавець у разі застосування рекомендації Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Водночас з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування для створення сприятливих умов для святкування 1 травня — Дня праці Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 11 січня 2018 року № 1-р «Про перенесення робочих днів у 2018 році» рекомендує керівникам підприємств, установ та організацій для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2018 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з понеділка 30 квітня на суботу 5 травня.

У зв’язку з цим повідомляємо, що крім загальних вихідних також не будемо працювати 4 дні з 28 квітня по 1 травня, 9 травня – День Перемоги  а також 27 і 28 травня у зв’язку зі святкуванням свята Трійці.

Натомість в суботу 5 травня 2018 року працюватимемо замість 30 квітня 2018 р.

Соціально-правова комісія

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка