logo

Профспілкові акції: перший крок до соціального діалогу

9 листопада 2018 року Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка звернувся до Голови ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Труханова Г.Ф. та до Голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Яцейко М.Г. із занепокоєнням стосовно відсутності реакції Уряду на профспілкові акції, що відбулися у вересні-жовтні 2018 року, зокрема, мова йде про бездіяльність Уряду України у впровадженні норм ст. 61 Закону України «Про освіту». Як під час проведення попередніх акцій, так і тепер Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка стала ініціатором проведення відповідних акцій в Україні щодо захисту права на оплату праці працівників закладів освіти.

У зв’язку з відсутністю реакції Уряду ми закликали Львівську обласну організацію профспілки працівників освіти і науки України та Центральний Комітет Профспілки працівників освіти і науки України продовжувати акції протесту по всій Україні і провести 20 листопада 2018 року Всеукраїнський попереджувальний страйк працівників закладів освіти. Профспілкова організація Університету сформувала вимоги, які було запропоновано висунути до Уряду.

Основні вимоги попереджувального страйку:

-У Законі України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачити кошти на реалізацію положень п.6 Прикінцевих положень Закону України «Про освіту» у частині встановлення найменшого посадового окладу науково-педагогічного працівника у розмірі 3 прожиткових мінімумів, збільшених на 25%.

-Затвердження Кабінетом Міністрів України схем посадових окладів працівників освіти на основі положень ст. 61 Закону України «Про освіту».

16 листопада 2018 року на ім’я Голови Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка надійшла відповідь за підписом Голови ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Труханова Г.Ф про підсумки проведення розширеного засідання Ради вищої школи ЦК Профспілки «Про актуальні питання діяльності вищої школи та проект Державного бюджету України на 2019 рік» за участю Першого заступника Міністра освіти і науки України, що відбулося 7 листопада 2018 року, на якому, зокрема, обговорювалися питання необхідності підвищення оплати праці працівників освіти.

Тож, на засіданні було прийнято рішення про внесення змін до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки.

14 листопада 2018 року відбулося засідання Уряду щодо ухвалення проекту Державного бюджету України на 2019 рік. На засіданні Прем’єр-міністр України наголосив на тому, що у проекті передбачені видатки на підвищення заробітної плати науково-педагогічним працівникам. За наявною інформацією, прогнозується збільшення їхніх посадових окладів орієнтовно на 20%, що стало наслідком, зокрема, виконання вимог профспілки освітян, висунутих під час Всеукраїнської акції протесту профспілок 17 жовтня цьогоріч, проведення відповідних переговорів представників ЦК Профспілки та Міністерства освіти і науки, обговорення цього питання під час зсідання Ради вищої школи ЦК Профспілки. Відповідна Постанова Кабінету Міністрів України вже готується. Представники профспілки включені до робочої групи з підготовки Постанови Кабінету Міністрів України про нову схему посадових окладів працівників освіти з урахуванням положень ст. 61 Закону України «Про освіту».

Це свідчить про початок реального соціального діалогу між Урядом і профспілками, який ініціював Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка.

За отриманою інформацією, посадовий оклад асистента повинен зрости з 4916 грн до 5899 грн., доцента – з 6026 грн до 7231 грн, професора – з 6784 грн до 8140 грн. Можна констатувати, що наші вимоги частково враховано під час формування бюджету на 2019 рік, адже посадовий оклад асистента з урахуванням підвищення майже відповідатиме величині, що передбачена вимогами.

Водночас профспілки продовжують захищати права працівників закладів освіти на належну оплату праці у відповідних органах і перед Урядом задля виконання положень ст. 61 Закону України «Про освіту» та інших профспілкових вимог.

Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка заявляє, що буде відслідковувати хід виконання Кабінетом Міністрів України своїх зобов’язань щодо реалізації положень Закону України «Про освіту». Тому братиме участь в акціях, спрямованих на досягнення поставленої мети, та у разі зволікання або невиконання Кабінетом Міністрів України профспілкових вимог не знімає з порядку денного можливості проведення протестних акцій, зокрема і страйку.

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка