logo

Звернення профкому щодо оплати праці

Голові Верховної Ради України

п. Парубію А.В.

 

Прем’єр-міністру України

п. Гройсману В.Б.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка вітає рішення Уряду про підвищення заробітної плати науково-педагогічним працівникам на 11 %. У такий спосіб Уряд показує своє бажання виконувати вимоги профспілкових організацій, які висувалися на профспілкових акціях протесту восени 2018 року, що були ініційовані Первинною профспілковою організацією працівників Львівського національного університету імені Івана Франка.

Водночас Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка констатує, що профспілкові вимоги про виконання прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про освіту» в частині поетапної реалізації положень частини другої статті 61 цього Закону не виконуються. У прикінцевих та перехідних положеннях Закону України «Про освіту» зазначено, що норми абзаців першого і третього частини другої статті 61 Закону України «Про освіту» набирають чинності з 1 січня 2018 року і реалізуються Кабінетом Міністрів України поетапно до 2023 року, також передбачивши щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, пропорційно до розміру збільшення доходів Державного бюджету України, як порівняти з попереднім роком. Крім того, Кабінету Міністрів України доручено затвердити відповідні схеми посадових окладів (ставок заробітної плати) з врахуванням вимог Закону «Про освіту».

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка констатує, що Кабінет Міністрів України не виконує вимог Закону «Про освіту» в частині затвердження схеми посадових окладів із врахуванням вимог цього Закону.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» встановлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1921 гривню. Відповідно, мінімальна заробітна плата становить у місячному розмірі: з 1 січня – 4173 гривні. Водночас, за даними Міністерства соціальної політики України, фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах січня 2019 року у розрахунку на місяць на одну особу становив: для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства – 4 425,28 грн (без урахування платежів – 3 562,35 грн).

Уряд приймає окремі рішення щодо підвищення посадових окладів окремим категоріям педагогічних та науково-педагогічних працівників. Проте ми вважаємо, що різний підхід Уряду до формування посадових окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників суперечить принципам формування посадових окладів, визначених ст. 61 Закону України «Про освіту», яка встановлює, що схеми посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних і науково-педагогічних працівників державних і комунальних закладів освіти затверджуються Кабінетом Міністрів України з урахуванням норм цього Закону. Також поза увагою Уряду залишається заробітна плата наукових працівників.

У зв’язку з цим вимагаємо від Кабінету Міністрів України виконання своїх зобов’язань, передбачених ст. 61 і прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про освіту», стосовно щорічного поетапного виконання вимог зазначеного Закону в частині забезпечення до 2023 року реалізації положень частини другої статті 61 цього Закону, передбачивши також щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб і відповідне збільшення найменшого посадового окладу науково-педагогічного працівника на 25 відсотків вище від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії і затвердження схеми посадових окладів з урахуванням вимог ст. 61 Закону України «Про освіту».

Також вимагаємо підвищення окладів наукових працівників пропорційно до підвищення окладів науково-педагогічних працівників.

У разі невиконання вимог Первинної профспілкової організації працівників профком буде вживати всіх передбачених Законом заходів для відстоювання інтересів членів профспілки.

Звернення обговорено і прийнято

на засіданні профспілкового комітету

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка

7 березня 2019 р. (протокол № 1/19).