logo

Профком прозвітував щодо виконання Колективного договору

14 травня 2019 року відбулося засідання Конференції трудового колективу Львівського національного університету імені Івана Франка. Серед питань порядку денного –  звіт про виконання Колективного договору Університету за період з травня 2018 року до травня 2019 року. Профком в особі голови Первинної профспілкової організації працівників Університету Володимира Качмара прозвітував щодо основних положень Колективного договору.

Володимир Качмар наголосив, що Чинний Колективний договір укладено на три роки (до 2020), зі щорічними змінами і поправками. Відтак, у ньому закладені усі базові положення щодо правового регулювання відносин між адміністрацією та працівником. Це дозволяє нам вдосконалювати й змінювати якість соціально-економічного середовища відповідно до власних фінансових та юридичних можливостей.

Голова профкому нагадав, що «нашим першочерговим завданням були і залишаються різні засоби впливу на державну владу за справедливе оцінювання праці наших людей.  Упродовж звітного періоду ми неодноразово зверталися до вищих інституцій – Президента України, Прем’єр-Міністра, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства освіти і науки, Міністерства соціально політики, окремих комітетів Верховної Ради, Центрального комітету профспілки».

Володимир Качмар зазначив, що представники профспілкової організації входять до складу комісій Університету щодо регулювання трудових відносин, зокрема до атестаційно-кадрової комісії. Окрім того, локальні нормативно-правові акти з питань регулювання трудових відносин, нормування оплати праці, соціальних та побутових питань в Університеті погоджують з профкомом, як цього і вимагає чинний Колективний договір.  Відповідно до звіту, відпустки працівникам Університету надають відповідно до чинного законодавства. Окрім того, працівник може оформити відпустку впродовж навчального року для санаторно-курортного лікування, при наявності медичного висновку та путівки. Переважна більшість працівників Університету забезпечується роботою на повну ставку. Звісно, окрім мотивованих винятків. Під час скорочення штатів переважне право на залишення на роботі надають працівникам передпенсійного віку (менше ніж три роки до настання пенсійного віку, з досягненням якого особа має право на отримання пенсійних виплат. При звільненні з ініціативи Університету працівників, які є членами профспілки, обов’язковим є погодження з профкомом. Назагал, випадків звільнення працівника з ініціативи Університету майже немає.

Голова профкому відзначив, що Університет дотримується прозорості у складанні та виконанні бюджету Університету. Зокрема, звіт про результати фінансово-господарської діяльності Університету щорічно заслуховують на Конференції трудового колективу, відтак він є доступним для всій працівників на сайті Університету. Окрім того, щорічно у грудні відбувається громадське обговорення проекту кошторису, його погоджують на спільному засіданні ректорату і профкому, схвалюють рішенням Вченої ради.

 Володимир Качмар також наголосив, що упродовж звітного періоду традиційно відбувалась організація оздоровлення працівників. Оздоровлення проводили на базі Шацького біолого-географічного стаціонару (393 скерування) та СОТ «Карпати». Відповідно до звіту, для членів Первинної профспілкової організації працівників діяло здешевлення скерувань на оздоровлення у розмірі 20% від загальної вартості, а це загалом близько 120 тисяч гривень.

За словами Володимира Качмара, нарешті відбувся перший транш виплат з коштів благодійного фонду «Фонд розвитку Університету» для працівників, діти яких навчаються на платній формі навчання в Університеті. Відтак, грошову компенсацію отримали 12 працівників на загальну суму більше 50 тис. грн. (54 350 грн.). Окрім того, додаткову компенсацію для оплати платного навчання отримують також члени профспілки у розмірі 1000 грн.

Працівники Університету продовжили безкоштовні заняття на базі спорткомплексу. Близько 80 працівників Університету постійно відвідують заняття з плавання. Заняття у басейні проводяться у вівторок і четвер щотижня. У першому семестрі басейн відвідало 199 осіб, а у другому – 485. Водночас моніторинг показав, що не усі працівники Університету, які отримали абонементи, скористалися оздоровчими послугами. Так, із 48 осіб, які отримали абонементи у 2018 році, жодного разу не відвідали басейн 9 осіб, не більше двох разів – 10 осіб. У 2019 році ситуація покращилася. Футбольні команди викладачів Університету безкоштовно використовують зали та поле для тренувань.

Відповідно до умов Колективного договору Університет відраховує кошти профспілковій організації на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірі не менше, ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці. У цій статті також маємо позитивні динамічні зміни: завдяки конструктивним рішенням вже два роки розмір відрахувань профспілковій організації становить 0,5 % фонду оплати праці відповідно до укладеної угоди між Університетом і Первинною профспілковою організацією працівників Університету.

Голова профкому зазначив, що серед положень Колективного договору були й такі, які упродовж звітного періоду не виконувалися. Зокрема, актуальним залишається питання паркування автомобілів.

Незважаючи на складні політичні й економічні умови, адміністрація Університету спільно з профкомом намагаються забезпечити першочергові соціальні потреби працівників Університету. Бачимо, що зроблено чимало для фінансового стимулювання колективу, проведено ремонти у приміщеннях, які багато років цього потребували. Особливу увагу приділено оздоровленню та відпочинку. Володимир Качмар закликав працівників озвучувати потреби щодо власного оздоровлення чи оздоровлення дітей, «адже сьогодні є не лише така гостра потреба, але й існують  шляхи для її реалізації. Зокрема, 8 травня 2019 року спільно з Фондом соціального страхування відбулося розширене засідання президії профкому щодо соціального захисту прав учасників АТО. на зустрічі обговорили можливість реабілітаційного лікування за кошти фонду соціального страхування для працівників Університету, які були учасниками АТО».

Підсумовуючи, доповідач наголосив: «Чинний Колективний договір Львівського університету – це дієвий механізм виконання поставлених завдань. Назагал усе заплановане виконали. Що не встигли – продовжуємо виконувати, незалежно від часових рамок і звітів. Адже передусім ми повинні дбати про гідну оплату праці і соціальні гарантії, щоб творити Європу тут – в Україні, у Львові, у Львівському університеті і в кожній окремій аудиторії».

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка