logo

Звернення профспілки щодо проекту нового Трудового кодексу України 

Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка в особі виконувача обов’язків голови профкому Бека Ю.Б. звернувся до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового та Голови Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України Георгія Труханова зі заявою щодо підготовки проекту нового Трудового кодексу України. Текст звернення подаємо повністю.

«Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка висловлює своє занепокоєння щодо кулуарної і поспішної підготовки проекту нового Трудового кодексу України.

Трудовий кодекс, як основний закон, що повинен регулювати трудові відносини працівника і роботодавця не може готуватися без врахування пропозицій сторін соціального діалогу. Висловлюємо своє обурення, що в робочу групу з підготовки нового проекту Трудового кодексу не включено представників профспілок, які повинні відстоювати інтереси людей праці.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського університету висловлює обурення стосовно некоректних висловлювань голови комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, яка  оголосила про початок підготовки нового проекту Трудового кодексу і, який за її словами, буде ліберальним, створить «дуже прості і дешеві умови відкриття і закриття робочого місця». Більше того, будуть «трохи дискримінувати найманого працівника».

Звертаємо увагу парламентарів, що відповідно до ст. 22 Конституції України конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані, а при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Цими постулатами повинні керуватися розробники проекту Трудового кодексу і не допустити звуження трудових прав та інтересів працівників у новому проекті трудового кодексу.

Проект Трудового кодексу також повинен враховувати зобов’язання України передбачені конвенціями Міжнародної організації праці, а також зобов’язання, які вона взяла на себе підписуючи угоду про асоціацію з Європейським союзом.

Економіка України та бізнес повинні розвиватися не за рахунок ущемлення трудових прав найманих працівників!

Керуючись ст. 19 і 21 закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» звертаємося до Вас з вимогою забезпечити процес підготовки нового проекту Трудового кодексу із залученням представників профспілок шляхом його громадського обговорення та з врахуванням позицій експертів Міжнародної організації праці.

Вимагаємо не допустити прийняття антисоціального кодексу, який би обмежував права та інтереси людей праці.

Будь-яке звуження трудових прав та гарантій працівників є недопустимим».

Звернення обговорено і прийнято на засіданні профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка (протокол № 7/19 від 04.10.2019 р.).

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка