logo

Пробне ЗНО−2021: відповіді на основні питання

Реєстрація на участь у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні розпочнеться 5 січня і триватиме до 19 січня 2021 року на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти. Вартість проведення пробного ЗНО залежатиме від регіону та коливатиметься в межах від 195 до 255 гривень, позаяк вартість друку, доставка матеріалів та очікувана вартість тестувань різняться в кожному з регіонів.

Порівнюючи з попереднім тестуванням, вартість пробного ЗНО−2021 справді зросла, адже прогнозована кількість тестувань зменшилась, водночас відбулось підвищення заробітної плати працівників І тарифного розряду.

Вимушеним нововведенням у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції є можливість обрати лише один предмет для проходження пробного ЗНО, тому й загальна кількість тестувань значно зменшиться, а вартість – суттєво зросте.

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, для проведення пробного ЗНО залучають велику кількість людей, які, попри наразі невисоку платню, працюють не менше п’яти годин. До цього варто додати ще й процедуру оцінювання та отримування результатів.

Так, під час проведення пробного ЗНО працюватимуть експертні комісії з питань установлення порогу «склав/не склав», визначення результатів учасників пробного ЗНО за рейтинговою шкалою 100-200 балів та комісії з питань визначення результатів учасників пробного ЗНО за шкалою 1-12 балів. Сервіс «Визначення результатів пробного зовнішнього незалежного оцінювання» дозволить кожному учасникові отримати власний результат у відповідних рейтингових шкалах.

Безперечно, Український і регіональні центри оцінювання якості освіти розуміють негативні наслідки підвищення вартості пробного ЗНО для вступників. Тому задля створення додаткових переваг для учасників прийнято рішення про те, що всі учасники пробного ЗНО зможуть завантажити тестові зошити з усіх навчальних предметів із переліку предметів ЗНО−2021 та пройти тестування вдома, вказавши свої відповіді у формах на спеціальному сервісі для визначення результатів.

Зі свого боку Український центр оцінювання якості освіти та «Освіторія» підготують офіційні відеокоментарі до завдань пробного ЗНО−2021. Тож здобувачі освіти отримають докладний аналізів усіх завдань й актуальні поради, як отримати найвищий бал на ЗНО, від експертів Українського центру.

 

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти