logo

Гідно вшануємо пам’ять Михайла Вербицького

У 2015 році ми відзначаємо 200-річчя від Дня народження автора мелодії Українського національного і державного гімну композитора о. Михайла Вербицького та 150 років від першого публічного виконання у місті Перемишлі «Ще не вмерла Україна».

Музичний талант молодого Михайла Вербицького розвинувся у Перемишлі, тодішньому центрі українського духовного і національного відродження Галичини. Там він отримав добру європейську освіту в співацько-музичній школі при греко-католицькому кафедральному соборі. У творчій спадщині композитора о. М. Вербицького є церковна музика (в першу чергу Літургія для змішаного та чоловічого хорів), світські хори, солоспіви, , вокальні ансамблі, обробки народних і старогалицьких пісень, оркестрові музичні твори, музично-сценічні твори для театральних вистав. Однак для кожного українця ім’я о. М. Вербицького передусім асоціюється  з мелодією нашого Національного і Державного гімну.

Похований о. Михайло Вербицький у селі Млини поруч зі старовинною дерев’яною церквою Покрови Пречистої Богородиці, у якій він 15 років відправляв Богослужіння. У 1934 році на кошти місцевої громади та членів студентського хорового товариства «Бандурист» на могилі о. М. Вербицького встановили скромний пам’ятник. Україна, однак, поки що у боргу перед своїм славним сином. Тільки яворівчани спромоглися встановити йому пам’ятник. Іменем о. М. Вербицького названо ще Яворівську музичну школу та вулиці у Львові і Яворові.

Враховуючи складну фінансово-економічну ситуацію в Україні Львівське суспільно-культурне товариства «Надсяння» виступило з ініціативою спорудити до ювілею М. Вербицького за громадські пожертви у Львові пам’ятник композитору о. М. Вербицькому.

Виконавчий комітет Львівської міської ради 25 січня 2013 року вирішив встановити пам’ятник о. М. Вербицькому у сквері на розі вулиць М. Вербицього – Генерала Т. Чупринки та покласти функції замовника на проектування, виконання та встановлення пам’ятника на Львівське регіональне суспільно-культурно товариство «Надсяння». Відтак, оглосили Всеукраїнський відкритий конкурс на кращу концептуальну ідею пам’ятника о. М. Вербицькому у Львові, на який подали 21 проект.

Сьогодні створено громадський комітет, який координує дії, пов’язані зі встановленням у Львові пам’ятника о. М. Вербицькому. Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» відкрило окремий гривневий рахунок, на який можуть бути переказані пожертви на спорудження цього пам’ятника.

 

р/р 26008301203649

у Філії Львівського ОУ

АТ «ощадбанк; код банку 325796;

ЄДРПУ 20856341

Отримувач: Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння»

Громадський комітет