logo

Що потрібно знати, аби отримати субсидію

В Україні з 1 квітня поточного року набули чинності нові тарифи на комунальні послуги (електроенергію, газ, тепло і гарячу воду). З 1 вересня тарифи на електроенергію знову зросли. Тож питання житлових субсидій зараз є не просто актуальне, але й гостре, адже не кожен знає, як її отримати. Цей матеріал допоможе Вам зрозуміти, кому призначена субсидія, куди звернутись, які документи надати.

Хто може отримати субсидію? Будь-яка сім’я (або людина), у яких сукупна сума щомісячних витрат на комунальні послуги перевищує встановлений державою відсоток від щомісячного доходу ‒ обов’язковий платіж за послуги ЖКП. Сума обов’язкового платежу є індивідуальна, бо залежить тільки від реальних доходів сім’ї (тобто тих, які людина отримує «на руки»). Приблизну суму цього платежу можна підрахувати за спеціальним калькулятором в інтернеті (за посиланням http://www.kmu.gov.ua/control/calculator). Якщо вартість комунальних послуг перевищуватиме цю суму, то решту заплатить держава. Варто знати, що держава повністю покриє субсидією тільки ті сім’ї, в яких не перевищуються соціальні норми споживання послуг ЖКП (соціальні норми і нормативи установлені  Постановою Кабінету Міністрів України від 06. 08. 2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування»). Також можна претендувати на субсидію, якщо впродовж року ніхто з членів сім’ї не робив одноразової купівлі на суму більше 50 тис. грн. (чи то оплата якихось послуг на таку суму, чи то купівля в кредит). Субсидію зможуть отримати ті, хто орендують житло, проте необхідно мати договір про оренду і відкритий орендарем рахунок на оплату комунальних послуг (для цього треба отримати згоду господаря квартири).

Розрахунок нормативу для субсидії. Обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

  • середньомісячний дохід на одну особу за попередні 6 місяців ділиться на прожитковий мінімум на одну особу (в 2014 році – 1176 грн);
  • результат ділиться на базовий коефіцієнт ‒ 2;
  • після чого отримана цифра множиться на базовий коефіцієнт 15 %.

Як оформити субсидію? Потрібно подати заяву на призначення житлової субсидії та декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулися за її призначенням. Ці документи подати (районному) управлінню праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації (соцзабез). За бажаннями громадян субсидію можна призначати відповідно до доходів не за попередній календарний рік, а за попередні три місяці, а для пенсіонерів — за останній місяць.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26. 06. 2015 року  № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій» внесені зміни до порядку надання житлових субсидій. Зокрема, тепер у декларації про доходи заявнику необхідно вказувати лише вид доходу. Як заявляє Міністр соціальної політики Павло Розенко: «…Тепер, щоб отримати субсидію, громадянин України буде вказувати в декларації тільки вид доходу, який він отримує. Тобто він просто від руки буде писати, що вид його доходу пенсія, або стипендія, або заробітна плата із зазначенням організації, де він ці доходи отримує. Жодних цифр вказувати не потрібно». Тепер органи соцзахисту отримуватимуть інформацію безпосередньо від ДФСУ та Пенсійного фонду, тож у зв’язку з цим нововведенням скасовані штрафи за недостовірну інформацію в документі на субсидію.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату ЖКП призначається на 12 місяців, з місяця звернення за її призначенням.

Христина Вишивана