logo

«Історія ядерного роззброєння України»: доленосні рішення вимагають розважливості і відповідальності

5 квітня 2016 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулась презентація книги «Історія ядерного роззброєння України» автором якої є український політик, громадський діяч Юрій Костенко. Представив гостя проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку ЛНУ ім. Івана Франка Мар’ян Лозинський, який наголосив: «Праця Юрія Івановича є унікальним аналізом. Ці уроки історії ми повинні глибоко засвоїти, щоб боротися за нашу свободу, сповідуючи любов до Бога  і України».

Тема знищення ядерних матеріалів для Юрія Костенка є по-особливому близькою та болючою, адже в період становлення незалежності, як керівник, він очолював урядову делегацію України на переговорах з РФ щодо ядерного роззброєння, як науковець, працював з таємними документами, як політик, знав позиції окремих депутатів щодо цього питання. «У книзі Ви знайдете архівну сторону ядерного роззброєння,  тут представлені факти, що дозволяють скласти цілісну картину того, що відбулось і що має відбутися, аби не було війни», зазначає автор.

Зі слів Юрія Костенка, Україна мала третій у світі ядерний потенціал, понад п’ять тисяч ядерних боєголовок: «Те, що зробила влада зі своєю ядерною зброєю не має аналогів у світі. 1 червня 1996 року з території нашої держави вивезли останню ядерну боєголовку. Тодішнє керівництво відносилось до Росії не як до потенційного агресора, а як до «старшого брата». Були люди, були рішення парламенту, які змушували уряд проводити ядерне роззброєння взамін на паперові гарантії».

Під час свого виступу, автор провів паралель із процесом роззброєння на початку 90-х і сьогоденням. «Сьогодні проєвропейська більшість політиків робить ті самі помилки що й тоді».

Спілкуючись із присутніми, Юрій Костенко порушив також проблему світової безпеки, розповів про наслідки ядерного роззброєння і коротко охарактеризував документи, які стали основною джерельною базою при написанні книги і дозволять читачу знайти вичерпні відповіді на запитання щодо діяльності політиків.

Автор поділився своїми думками щодо проблем сучасної політики і зазначив: «Як громадянин, я не вдоволений тим, що генерує політика, бо,  по-перше, до влади прийшли люди, які не мають знань, фаховості, по-друге, у них відсутній національний інтерес».

До молоді Юрій Костенко звернувся із побажанням сіяти зерна правди для того, щоб Україна вийшла на передові позиції: «Не будьте байдужими до того, що відбувається. Нам потрібно активізувати освітянський напрям, тільки Ваш інтелект є конкурентоспроможним y сучасному світі, це цінність, якою володієте тільки Ви і це найголовніший ресурс для досягнення успіху», підкреслив автор книги.

Оксана Заставна 

Фото Юлії Гриценко

Більше фото тут.