logo

«Народ, який не знає своєї історії, приречений на її повторення»

24 травня у глядацькому залі Центру культури і дозвілля Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся показ українського художньо-документального фільму «Українська революція» режисера Івана Канівця. У показі фільму взяв участь виконавчий продюсер стрічки Тимур Баротов, який також виконав одну з головних ролей – зіграв сотника Андрієнка.

Проректор Університету з науково-педагогічної роботи Ярослав Гарасим відкрив захід мотиваційним зверненням до студентів: «Потрібно виробити ген перемоги, щоб допровадити нас до цивілізаційного руху в європейській спільноті».

Перед присутніми також виступив український військовий, морський офіцер, капітан II рангу запасу ВМС ЗС України, заступник голови Спілки офіцерів України в Севастополі Тимур Баротов, який брав участь в АТО у складі батальйону «Айдар». «Я бачу тут людей, які будуть розбудовувати громадянське суспільство. Адже час, коли можна було не слідкувати за політичною ситуацією в країні, минув. Сьогодні ми маємо квиток в один кінець: або ми здобудемо перемогу, або майбутнє України ніколи не відбудеться. Кожен із вас має розуміти, що кров, яка проливається на Сході країни, ллється і за Вас, за те, щоб Ви отримали освіту, роботу, щоб разом розбудовували країну. Бо сенс  – є Бог, Україна, народ, родина – це все має сенс, заради цього варто проливати кров», − наголосив Тимур Баротов.

«Українська революція» − це й військово-історичний документальний фільм. Зйомки відбувалися в Києві та у Львові (в Музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай»). Фільм відзняли за кошти звичайних людей, до прикладу, студенти знімались у фільмі безкоштовно. Варто сказати, що четверо хлопців, які зіграли ролі у фільмі, стали добровольцями в зону АТО. «Українська революція» стала екранізацією спогадів Всеволода Петріва «Спомини з часів української революції (1917-1921)» про революційні події в Україні 1917-1918 років та участь у них Полку імені кошового Костя Гордієнка. Вдалося відтворити прапор полку – портрет Тараса Шевченка на синьо-жовтому тлі. Після зйомок, які завершилися у 2011 році, прапор майорів над козацьким наметом у час Революції Гідності, а згодом – пройшов через справжні бойові дії на сході України.

«Поки ми не піднімемо росіян, щоб вони зрозуміли, в якому хибному світі вони живуть, доти не зможемо виграти війну», − наголосив Тимур Баротов. Доки українці творитимуть історію не лише для сьогодення, але й для майбутнього, зніматимуть подібні фільми, проводитимуть зустрічі, семінари з молоддю, говоритимуть про перемоги й поразки народу, робитимуть висновки й діятимуть, доти жодна війна не зможе нас, українців, знищити.

Христина Вишивана

Фото автора