logo

«Все, що мав у житті, він віддав для одної ідеї»

24 травня 2016 року філологи Львівського національного університету імені Івана Франка відзначили 140-річчя від дня народження унікального вченого, мовознавця, громадсько-культурного діяча Іларіона Свєнціцького. Ювілейну академію відкрив декан філологічного факультету Святослав Пилипчук, який привітав колег і зазначив: «Ми зібралися, аби згадати унікальну багатогранну постать Іларіона Свєнціцького, який зробив надзвичайно великий внесок у розвиток науки, культури і безперечно, в утвердження високого статусу Університету».

Про роль Іларіона Свєнціцького в українському мистецтві  розповіла присутнім Богдана Криса, професор кафедри української літератури імені академіка М. Возняка. У своїй доповіді вона окреслила основні здобутки вченого і наголосила: «Важливою є пам’ять,  яка передається через покоління, ми згадуємо людину, образ якої є авторитетом не лише у науці, але й у розвитку української культури». Справді, адже у 1905 році митрополит Андрей Шептицький помічає талановитого Свєнціцького і запрошує для співпраці у музеї. Іларіон Степанович активно збирає матеріали для музею, досліджує цінність старовинних ікон, унікальні рукописи, стародруки малярства, зразки декоративної різьби і завдяки плідній праці вченого музей отримує статус «Національного», а Свєнціцький близько 50 років є його незмінним директором.

Упродовж засідання круглого столу говорили також про славістичний доробок науковця, його основні літературознавчі праці. Декан філологічного факультету Святослав Пилипчук розповів про роботу Іларіона Свєнціцького у царині науки: «З 1913 року Свєнціцький працює в Університеті на кафедрі славістики, пізніше очолює  кафедру слов’янської філології. Він виховав цілу плеяду відомих  науковців, зокрема його учнями були Володимир Моторний, Кость Трофимук, Анна Ластовецька і багато інших. Щодо проблематики, яку висвітлював Свєнціцький, то це історія українського мовознавства, славістичний напрям, бойківський діалект тощо».

За словами декана факультету, основною метою заходу є поширення основних ідей Свєнціцького серед молоді, зокрема − це чудова нагода обмінятися думками і висловити своє бачення щодо творчості українського науковця.

До слова, на засіданні Вченої Ради 27 квітня 2016 року кафедрі слов’янської філології присвоїли ім’я Іларіона Свєнціцького

Оксана Заставна

Фото автора