logo

Пенсії переселенцям з 1 липня – через Ощадбанк

Починаючи з 1 липня 2016 року виплата пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, довічних державних стипендій за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, що призначені внутрішньо переміщеним особам, здійснюється через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства “Державний ощадний банк України”.

Зокрема Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати їм пенсій здійснюється емісія (виготовлення) платіжних карток, які одночасно є пенсійними посвідченнями. При цьому якщо особа одержить таке посвідчення, то пенсійне посвідчення загальновстановленого зразка їй не видаватиметься.

Електронне пенсійне посвідчення виготовлятиметься на ім’я особи, якій призначено пенсію. Якщо пенсію призначено неповнолітній або недієздатній особі чи особі, цивільна дієздатність якої обмежена, то в електронному пенсійному посвідченні (у позиції “Вид пенсія”) зазначатиметься прізвище, ім’я та по батькові (матері) або опікуна чи піклувальника.

У новому документі зазначатиметься графічна та електронна інформація про власника та його електронний цифровий підпис. Крім того, вказуватиметься відомості про вид пенсії, групу, причини інвалідності й строк, на який встановлено інвалідність. У разі продовження строку призначення пенсії, установлення інвалідності або продовження її на новий строк відбуватиметься емісія нового посвідчення.

Виготовлення електронного посвідчення здійснюватиметься на підставі заяви пенсіонера, поданої до територіального органу Пенсійного фонду України, протягом 30 робочих днів із дня прийняття такої заяви.

Такий документ видаватиметься у вказаному в заяві відділенні банку особисто пенсіонерові, а якщо пенсіонером є неповнолітня або недієздатна особа чи особа, цивільна дієздатність якої обмежена, – батькам, опікуну, піклувальникові (законному представнику), за умови, що буде пред’явлено документи, за допомогою яких банк зможе ідентифікувати таку особу. Разом з електронним посвідченням видаватиметься інструкція про його використання.

Нове пенсійне посвідчення як платіжна картка діятиме до трьох років за умови, що фізична ідентифікація одержувача пенсії у відділеннях банку відбуватиметься перші два роки кожні шість місяців, а надалі — кожні дванадцять місяців. Загалом таке пенсійне посвідчення використовуватиметься як платіжна картка до закінчення строку її дії, або в разі закінчення строку призначення пенсії.

Спеціалісти Пенсійного фонду просять переселенців не відкладати звернення до управління на останні дні червня, а зробити це за змогою до 20 червня, щоб уникнути непорозумінь і затримок із виплатами пенсій у липні 2016 року.

Г. Нечай – начальник відділу обслуговування

громадян  управління Пенсійного фонду України в

Галицькому районі м. Львова