logo

Федерація профспілок України: «Європейським цінам – європейську зарплату!»

Представники профспілок з усіх областей країни 6 липня 2016 року провели в Києві Всеукраїнський марш протесту проти підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги. Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка також долучилась до акції протесту, зокрема, від нашої організації в марші взяли участь 8 осіб.

Федерація профспілок України висловила протест проти зростання ціни на газ для населення, тарифів на гарячу воду та опалення, задекларованого підвищення тарифів на електроенергію та холодну воду. ФПУ протестує проти державної політики «шокової терапії», яка проводиться за рахунок простих людей, та вимагає від Уряду реформування оплати праці. Однією з вимог ФПУ є встановлення з 1 жовтня гарантованої державою мінімальної зарплати на економічно обґрунтованому рівні прожиткового мінімуму в розмірі 3067 грн, відповідно, й підвищення стипендій і пенсій. Федерація профспілок України також звернулась до народних депутатів, аби Верховна Рада невідкладно заслухала звіт Уряду з питань цінової політики і соціального захисту, прийняла рішення не допустити зубожіння простих людей: «Дбайте про людей – не робіть з нас жебраків».

Юрисконсульт профкому Володимир Бурак про акцію протесту: «Ми пройшли маршем від пам’ятника Тарасові Шевченку до Кабінету Міністрів і до Верховної Ради України. Наша акція протесту мала виключно профспілковий і попереджувальний характер, тож жодна політична партія не брала участі в протесті. Варто зазначити, що у випадку невиконання вимог протестувальників Кабінетом Міністрів і Верховною Радою України профспілки залишають за собою право вдаватися до інших акцій протесту, навіть до акції непокори, зокрема оголошення страйку. Враження від маршу протесту у мене склались позитивні, адже дуже багато профспілчан взяли в ньому участь, прості перехожі також ставали поруч із нами. Настрій учасників акції протесту був оптимістичний із надією на те, що влада все ж таки дослухається до профспілок».

Христина Вишивана