logo

Працівники Університету – перші на ХХІІІ Форумі видавців

Цьогорічний Форум видавців відзначився активною участю у ньому працівників  Львівського  національного університету імені Івана Франка. Насправді загадковий настрій панує упродовж роботи ХХІІІ Форуму видавців у нашій alma mater. І не дивно, адже більше 60 книжкових заходів відбуваються саме в ЛНУ ім. Івана Франка.

Робота роботою, а найприємнішими завжди залишаються підсумки. Отож, першу сходинку у премії «Найкраща книга ХХІІІ Форуму видавців 2016» посіла книга «Франко від А до Я» Наталі та Богдана Тихолозів, які, до слова обоє працюють у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Більше того, головний редактор і співзасновник «Видавництва Старого Лева» (12 нагород на цьогорічному Форумі!!!) Мар’яна Савка також є випускницею нашого Університету. Що, звісно, не може не тішити…

З анотації бачимо, що «Франко від А до Я» – абетка-енциклопедія про Івана Франка. Ми звикли називати його українським Каменярем, Вічним революціонером, енциклопедистом та генієм через неймовірну жагу до знань і працелюбство. Але чи знаємо ми насправді, яким Франко був: що любив, які мав хобі, куди подорожував?». Певно, саме в такий спосіб Франко став ближчим до читача. Завдяки команді творців книги Каменяр з памʼятника на постаменті перетворився на нашого старого приятеля, доброго вихователя (книга розрахована на різну аудиторію) і, мабуть, повернувся до життя, бо набув рис звичайної людини зі звичайними захопленнями, почуттями й досягненнями. Відтак, саме постать Патрона нашого Університету, в ювілейний для нього рік, є першою – на вустах і перед очима.

Цікавинок навколо цієї книги чимало. Про історію творення книги-переможця ми запитали в одного з авторів, кандидата філологічних наук, доцента кафедри теорії і практики журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Богдана Тихолоза.

 – Богдане Сергійовичу, як довго тривала робота над «Франко від А до Я» і чому ця книга вийшла саме такою?

 – Розповісти про Франка в «абетковому» форматі запропонувала Мар’яна Савка на початку лютого 2016 року, позаяк він для Франка – ювілейний, а Видавництво Старого Лева на той час уже мало успішний досвід з «Шептицьким від А до Я». Ми радо пристали на цю пропозицію, оскільки ідея зробити подібну книжку про Франка у нас з’явилася одразу, щойно побачили чудового «Шептицького». Тож дуже втішились, коли Мар’яна сама запропонувала нам долучитися до цього проекту. Тим паче, що завжди раді співпраці з Творчою майстернею «Аграфка», з якими маємо справу вже понад 10 років (від часу артбуку «Зів’яле листя», що вийшов у видавництві «Літопис»). Робота над книгою тривала (з вимушеними перервами) понад півроку: збирали матеріали, готували тексти, скорочували, дискутували… Проте результат перевершив усі сподівання, передусім завдяки неймовірній творчій фантазії «аграфок» та їхньому вмінню “вживатися” в епоху, особистість, стиль. З ними ми завжди легко знаходили спільну мову, тож це була співтворчість.

 – Чому саме такий формат? На яку аудиторію розраховане видання?

 – Формат абетки тільки на перший погляд видається простим чи навіть примітивним. З абетки все починається. Абетка – це спосіб упорядкування світу наших знань, тож дібрати ключові слова на кожну літеру, які б у цілості розкривали постать Франка, було непросто, але страшенно цікаво. Щодо аудиторії – це книга для родинного читання, яка спонукає всю сім’ю зібратися разом і відкрити для себе історію успіху Великого Українця. Видання “працює” для різних вікових категорій, і кожен може знайти в ньому щось своє: малята-дошкільнята – дотепні пригоди Фарбованого Лиса та інших лісових звірят, школярики – незвичний погляд на “хрестоматійного” автора, дорослі – цікаві факти й думки, актуальність яких і досі не вичерпана, а дідусі з бабусями – чудову лектуру для онуків.

 – Богдане Сергійовичу, а Ваші діти вже читали «Франко від А до Я»?

– Наші діти, Тарасик і Софійка, бачили сторінки книги в процесі роботи, і на них ми дещо «апробували». Можемо сказати, що книга їм подобається – кожному по-своєму: Софійка (3+) дуже любить історії про звірят, а Тарасикові (6+) найбільше подобається бешкетник Петро з рогаткою та літачком. Утім, для нього вже важлива й сама історія сина Яця-коваля, який завдяки своєму розумові та праці став великим Каменярем та Українським Мойсеєм. Будемо ще читати й перечитувати разом – цієї книги надовго вистачить :-)

Книги й справді вистачить надовго і на всіх. Бо галас навколо премій і номінацій незабаром стихне, а от книга залишиться. І кожен, хто вловив запах нових сторінок і нових історій, ще довго ховатиметься за літерами – там Франко простий і справжній, а головне – живий.

Юлія Гриценко