logo

Сфера освіти у бюджеті України на 2017 рік

  • Затримка реформи фінансування вищої освіти

Сфера видатків на вищу освіту й далі досить обширна. Загалом на підготовку кадрів та підвищення кваліфікації (разом зі стипендіями) припадатиме 24,34 млрд грн, із них лише 18,27 млрд грн – у віданні Міносвіти (соціальні стипендії у віданні Мінсоцполітики з 1 вересня). Підготовку кадрів різного рівня фінансуватимуть 20 різних відомств, підвищення кадрів – 21 відомство. Загальна сума, яку закладають на 2017 рік на 2.83 млрд грн більше, ніж у 2016 році. Зросли видатки на підготовку студентів у ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації. Особливо у підпорядкуванні МОН з врахуванням стипендій (12 –> 15,24 млрд грн), МВС (730 –> 867 млн грн), МОЗ (800 –> 889 млн грн), Мінкульті (503 –> 572 млн грн).

Досвід показує, що розпорошеність видатків на вищу освіту під різними відомствами є ознакою того, що уряд не планує реформувати систему державного фінансування вищої освіти. У травні-червні 2017 року увага буде прикута до кількості бюджетних місць, які виділить уряд, а не до коштів, які закладені за кожним із цих місць. Нагадаємо, що Верховна Рада, приймаючи Бюджет 2016 року, зобов’язала уряд до березня реформувати систему державного замовлення, проте це зобов’язання так і залишилось на папері.

  • Що стосується науки

Всього на видатки, пов’язані з дослідженнями, у 2017 році виділять 4,93 млрд грн, які розподілені між 25 розпорядниками. Левова частка цих коштів спрямовується до НАН, МОН та галузевих академій.

Окрім цього, понад 255 млн грн розпорошені між різними відомствами та міністерствами на оплату прикладних досліджень та наукових експертиз. Ці кошти, на відміну від обсягів фінансування НАН та національних галузевих академій, ніколи не потрапляють до поля зору прихильників аудиту та скорочення державних видатків на науку. Водночас нове законодавство про наукову діяльність не передбачає такої практики фінансування, тож суперечність нового Закону «Про наукову діяльність» та Бюджету лише поглиблюється.

  • Фінансування з огляду на можливості

Проект Бюджету і далі передбачає дозвіл Кабміну виконувати будь-які норми Закону «Про вищу освіту», Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» та чимало інших норм освітнього законодавства в тому обсязі, в якому на це є кошти.

За інформацією Освіта.ua