logo

Синевир – перлина Карпат

14 жовтня 2016 року працівники Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка здійснили екскурсійну поїздку в осінні Карпати. Відразу за містом з вікон автобусу відкрилася прекрасна панорама пагорбів, які неофіційно називають «Карпати в мініатюрі». Так, це прекрасні краєвиди на горі Пікуй, Тимнатик, Полонина Боржова і місто Воловець, що лежить в долині, відразу перед перевалом. Ще один перевал – Подобовецький – і відкривається широка долина в підніжжі масиву Полонина Боржова.

Гірські схили Карпат надзвичайно красиві восени. Ліс обережно вдихає ранкову прохолоду, пробуджуючи від сну. А там, далеко за деревами, у найтихішому місці, зачаїлась блакитна безодня. То Синевир. Він глибокий і древній, овіяний безліччю легенд. У дзеркалі Синевиру відбивається вся врода Карпат.

Озеро Синевир належить до семи природних чудес України. Кажуть, воно утворилося приблизно 10 тисяч років тому. Зелені праліси довкола Синевиру – Національний природний парк, що оберігає унікальні види флори і фауни. Це край недоторканої лісової природи. Тут ростуть старі 150-літні сосни і смереки. На березі Синевиру височать дві дерев’яні статуї Синь і Вир – символи вічного кохання, що колись розлилося соленими струмками посеред карпатських схилів.

Дивовижна, надзвичайно мальовнича, недоторканна природа довкола створює справді унікальну атмосферу, яку просто таки неможливо забути. Озеро Синевир, мабуть, повинен побачити кожен – хоч раз у житті, щоб відчути всю красу цього краю.

Мирослава Колодій,

Голова профбюро Наукової бібліотеки