logo

Соціально-правовий захист спілчан: підсумки року

Правова робота у профспілковому напрямі є чи не найважливішою, адже щоденно виникають питання працевлаштування чи звільнення, правильного оформлення документів, та й загалом дотримання процедури. Окрім того, кожен з нас потребує юридичних консультацій приватного характеру. Саме для забезпечення таких Ваших потреб у Первинній профспілковій організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка було введено посаду юрисконсульта, створено соціально-правову комісію.

Серед складових соціально-правової роботи у 2016 році виокремимо передусім щоденні юридичні консультації членів профспілки. Упродовж року, що минув їх було чимало. Тематично можемо розділити їх так:

 – підвищення заробітної плати (доплати, надбавки тощо);

– атестація робочих місць (загальні засади, специфіка);

– оформлення субсидій;

– принципи трудового договору (порядок оформлення чи припинення);

– особливості оформлення пенсій;

– матеріальна відповідальність працівників;

– відпустки (оформлення, види, тривалість);

– консультації приватного характеру.

Поза тим, соціально-правова комісія профспілкової організації традиційно працює над змінами до Колективного договору, спільно з ректоратом вдосконалює План соціального розвитку Університету. Члени профкому також включені до складу роботи комісій Університету – кадрової, бюджетної, організації внутрішніх тендерів. Правники профспілкової організації беруть активну участь у різноманітних громадських заходах, часто за межами Університету – на обласному чи загальноукраїнському рівнях.

Не можна оминути й роботи у галузі оптимізації підрозділів Університету. В сучасних складних умовах кожна освітня структура, на жаль, потребує вивільнення робочих місць. Відтак, наші юристи також працюють над тим, аби якнайповніше зберегти людський потенціал в умовах соціально-економічної кризи.

Чимало працівників також звертаються до Первинної профспілкової організації за роз’ясненнями щодо процедури обрання на посади. Відповіді на найпоширеніші запитання (порядок подачі документів, обмеження щодо строку перебування на посаді) надає юрисконсульт профспілки Володимир Бурак.

Юлія Гриценко

за інформацією юрисконсульта профспілкової організації Володимира Бурака