logo

У 2015 році надбавки до оплати праці педагогів збережено, – Інна Совсун

Про фінансування української галузі освіти у 2015 році мова йшла на брифінгу, організованому ГО «Центр дослідження суспільства» в Українському кризовому медіа-центрі 15 січня 2015 року. Деталі нового освітнього бюджету роз’яснювали та коментували: Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун та керівник освітніх програм Центру Єгор Стадний.

Перший заступник Міністра наголосила, що серед системних змін, закладених у Державному бюджеті на 2015 рік, слід окремо пояснити ідею фінансування школи. Справа у тому, що раніше школи фінансувалися з місцевих бюджетів, і якщо цих коштів не вистачало, то в рамках субвенції вирівнювання з державного бюджету місцевим надавалися ці кошти. Сьогодні, в рамках заявленого Урядом і Президентом України курсу на децентралізацію, субвенція вирівнювання в тому вигляді, в якому вона існувала раніше, не діятиме. «Забезпечення повної загальної середньої освіти є обов’язком держави, це одне з прав громадянина. Реалізація права дитини на отримання якісної освіти не може залежати від того, чи вистачає коштів у місцевому бюджеті», – підкреслила Інна Совсун.

За її словами, децентралізація покладає на місцеву владу більше відповідальності за забезпечення локальних функцій, але фінансування шкіл виведено на державний рівень і буде здійснюватися через освітню субвенцію. Як пояснила Інна Совсун, новим бюджетом передбачено, що всі кошти на загальноосвітні заклади напряму йтимуть від Міністерства освіти і науки України до областей, а далі розподілятимуться за відповідною формулою.

Інша системна зміна – це державна субвенція на підготовку робітничих кадрів, котра так само йтиме від Міністерства та розподілятиметься по регіонам за відповідною формулою.

Перший заступник Міністра освіти і науки повідомила, що радикальних змін чи зменшень зарплат у вищій освіті не планується. «Якщо подивитися на обсяг грошей, які виділяються Міністерству освіти і науки на фінансування державного замовлення у вищій освіті, то ці показники є вищими, ніж минулого року, враховуючи, що Міністерству передаються вищі навчальні заклади Міністерства аграрної політики та продовольства України і Державної фіскальної служби України», – зазначила Інна Совсун.

У свою чергу керівник освітніх програм Центру дослідження суспільства Єгор Стадний, аналізуючи фінансування освіти на 2015 рік, звернув увагу на те, що лише одночасний аналіз норм Закону України 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», Закону 79-VIII про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин) та самого Бюджету дає повну картину про перспективи 2015 року.

На думку експерта, якщо взяти бюджет на 2015 рік, то видатки по Міністерству освіти і науки не мають скорочень, а навпаки підвищені на 3%. Зокрема, навіть з врахуванням нових університетів збільшено на 64 млн грн видатки на статтю підготовки кадрів ВНЗ ІIІ-IV рівня акредитації, на 800 млн грн, порівняно з 2014 роком, збільшено видатки на підготовку кадрів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації. Як повідомив директор Центру дослідження суспільства, найзначніше збільшення видатків на підготовку кадрів відбулося для закладів освіти силових структур.

За словами Єгора Стадного, у Законі 76-VIII враховано норми, які направлені на оптимізацію мережі загальносередніх навчальних закладів, у першу чергу, в сільській місцевості. Закон скасовує два мораторії на закриття шкіл. Також скасовує дві гарантійні норми: по-перше, тепер для закриття школи достатньо рішення місцевих органів влади, згода місцевої громади непотрібна, по-друге, школи у сільській місцевості тепер відкриватимуться зважаючи на норматив мінімальної кількості учнів у класі.

«Вартість навчання одного учня в сільській школі значно більша, ніж у місті. Разом з тим потрібно простежити, щоб не відбулося невиправданого закриття освітніх закладів там, де цього робити не можна»,- наголосив Єгор Стадний. Крім того, він вважає нелогічним проведення оптимізації мережі шкіл на селі з одночасним скасуванням безоплатного проїзду для дошкільнят, учнів та вчителів.

Керівник освітніх програм Центру дослідження суспільства також повідомив, що пільговий проїзд на залізничному транспорті для студентів у бюджеті 2015 року збережено в обсязі 2013 року, тобто 38 млн гривень.

За словами експерта, у бюджеті передбачено зменшення пенсії для наукових та науково-педагогічних кадрів з 80% до 60 % від відповідного рівня заробітної плати. Але підкреслив, що ця норма не стосується тих, хто вже отримує пенсію.

Стосовно фінансування науки в Україні, то, за словами Єгора Стадного, левову частку коштів традиційно отримує Національна академія наук України та п’ять галузевих академій. Цього ж року Міністерство освіти і науки України на науку отримало 344 млн грн, що на 18% більше ніж минулого. Разом з тим, існує ще 18 відомств, агенцій і міністерств, які мають дослідження, прикладні розробки, науковий супровід загалом на суму 380 млн грн Таким чином загалом 4,8 млрд грн на науку розпорошені між 26 відомствами. Водночас, на думку експерта, ефективніше було б залишати кошти в рамках єдиного фонду, і з цього фонду розподіляти їх на конкурсних засадах.

 

Джерело: МОН

Фото: МОН