logo

Представники Університету розробили першу Дорожню карту забезпечення якості освіти в Україні

Львівський національний університет імені Івана Франка вперше в Україні розробив дорожню карту внутрішнього та зовнішнього забезпечення якості вищої освіти в нашій державі.

«Наразі Дорожня карта є лише проектом, який обговорюють серед партнерів проекту QUAERE, а згодом виставлять для громадського обговорення. Однак уже на цьому етапі можна стверджувати, що учасники від різних університетів провели колосальну роботу, а сам документ має всі підстави стати певним дороговказом для українських університетів у процедурі запровадження Європейських вимог до забезпечення якості, дозволить уникнути цілої низки помилок», – говорить Ольга Осередчук, представник національного координатора проекту (Львівський університет).

Дорожню карта розробляли в рамках реалізації міжнародного проекту QUAERE: «Quality Assurance System in Ukraine: Development onthe Base of ENQA Standards and Guidelines» («Система забезпечення якості освіти в Україні: розвиток на основі європейських стандартів та рекомендацій»). Основою для укладення такої Дорожньої карти став аналіз нормативно-правової основи та стану системи забезпечення якості в українських навчальних закладах, який провів Київський національний університет імені Тараса Шевченка провів. Також за підтримки Міністерства освіти і науки України у більш ніж двохсот навчальних закладах України провели самооцінювання системи внутрішнього забезпечення якості освіти, за результатами якого проаналізував Сумський державний університет.  На основі проведеної роботи, проаналізувавши кращі практики забезпечення якості освітнього процесу у Європі та нормативно-правову базу забезпечення вищої освіти в Україні, команда Львівського національного університету імені Івана Франка підготувала зведений аналіз та проект Дорожньої карти внутрішнього та зовнішнього забезпечення якості вищої освіти в Україні.

Одним із важливих розділів проекту Дорожньої карти є розроблені рекомендації до наступної діяльності та аналіз ризиків, що можуть виникнути при формуванні системи на основі Європейських стандартів із забезпечення якості освітнього процесу.

Із Дорожньою картою незабаром можна буде ознайомитися на сайті проекту http://quaere.pwr.edu.pl/ або на сторінці проекту в соціальних мережах.

Загалом проект «Система забезпечення якості освіти в Україні: розвиток на основі європейських стандартів та рекомендацій» (QUAERE) відноситься до інструменту «Співпраця задля інновацій та обміну кращими практиками» програми ЕРАЗМУС+ і належить до пріоритетного напрямку «Розвиток потенціалу вищої освіти». Реалізація цього проекту передбачає розробку інструментів для сталого функціонування систем внутрішнього та зовнішнього забезпечення якості, розвиток потенціалу ВНЗ та установ національного рівня через підвищення кваліфікації співробітників щодо впровадження інструментів забезпечення якості, розбудову організаційної інфраструктури на різних рівнях, стимулювання більш широкого залучення студентів до процесів самоаналізу у ВНЗ, впровадження механізму самоаналізу як невід’ємного компоненту функціонування університетів

За інформацією «Львівської газети»

Фото зі сторінки Ольги Осередчук у Facebook