logo

Пенсії багатодітним матерям та матерям інвалідів з дитинства

Наближається свято матері. І в кожній установі працюють жінки, які мають не тільки одну-дві дитини, а й троє-п’ятеро дітей і більше. Багатьох хвилює питання: “як сьогодні законодавчо регулюється вихід на пенсію багатодітних матерів?”

Відповідно до п.3 розділу ХV “Прикінцеві положення” Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” тимчасово, до прийняття відповідного закону, жінки, які народили п’ятеро  або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, що виховали їх до цього ж  віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

За вибором матері або у разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох  і більше дітей чи дитини-інваліда здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності не менше 20 років страхового стажу. Для того аби батьку була призначена пенсія (у 55 років), подається заява матері про згоду на призначення пенсії батькові або документи з підтвердженням відсутності матері (свідоцтво органу РАГС про смерть, рішення суду про визнання її безвісти зниклою тощо). Законодавством не передбачено право на призначення пенсії батьку і матері одночасно навіть, якщо у сім’ї, де п’ятеро дітей є ще дитина – інвалід.

Згідно статті 10 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” особі, яка має одночасно право на різні види пенсій, призначається один із цих видів за її вибором.

При цьому варто зауважити, що багатодітні матері або матері інвалідів з дитинства, яким призначено пенсію по інвалідності, за вислугу років згідно із статтею 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення” або пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до статті 13 цього Закону, чи з інших підстав, відмовитись від призначення пенсії згідно з пунктом 3 розділу ХV Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуваня” на користь батька не можуть, оскільки використали своє право на пенсію.

Крім цього, відповідно до п. “ж” ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”, право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей (зокрема всиновлених), незалежно від віку і трудового стажу в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою  уряду №244 від 16 травня 1992 року  передбачено що  жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей  до 14 – річного віку, зокрема всиновлених, пенсія на пільгових умовах призначається незалежно від віку та наявного трудового стажу .

Факт роботи жінки в сільськогосподарському виробництві підтверджується  до 01.01.2004 трудовою книжкою. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637. За період роботи, починаючи з 01.01.2004 страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Право на пенсію на пільгових умовах мають жінки, зайняті на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві у колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання.

Працівники, зайняті на роботах у колективних сільськогосподарських підприємствах, або як робітники в радгоспах, підсобних сільгосппідприємствах заводів, фабрик, відгодівельних пунктів, птахофабрик, які виробляють сільськогосподарську продукцію, також вважаються працівниками сільськогосподарського виробництва.

Основною умовою є наявність не  менше ніж п’яти дітей, остання з яких має досягти 14-річного віку, і те, що на час звернення за призначенням пенсії жінка обов’язково має бути зайнята на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві.

Батькові, який працює у сільському  господарстві, незалежно від віку така пенсія не може бути призначена, оскільки норма застосовується лише для матерів.

Статтею 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” передбачено, що пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються матерям, які виховали п’ятеро або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. У разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав, якщо виховання п’яти і більше дітей здійснювалось батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

Пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, зокрема, багатодітним матерям (батькам), залежно від кількості дітей, яких вони народили і виховали – в розмірі від 35% до 40% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Порядок подання та оформлення документів для призначення  пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” затверджений  постановою Правління Пенсійного фонду України №22 від 25.11.2005 року. Відповідно до пункту 7 цього Порядку до заяви про призначення пенсії, зокрема, багатодітним матерям та матерям інвалів з дитинства подаються документи про народження дитини та виховання її до шестирічного віку чи визнання дитини заявника інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом (при призначенні пенсії згідно з пунктом 3 розділу ХV “Прикінцеві положення” Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”), документи про народження та виховання дитини до чотирнадцятирічного віку (при призначенні пенсії згідно з пунктом “ж” статті 13 Закону України “Про пенсійне забзпечення”).

У разі звернення за пенсією батька, яким здійснювалось виховання п’ятьох і більше дітей чи дитини-інваліда подається заява матері про згоду щодо призначення пенсії батьку або документи, що підтверджуюють її відсутність (свідоцтво органу РАГС про смерть, рішення суду про визнання її безвісти відсутньою тощо).

Факт народження дітей  встановлюється на підставі документів про народження, а виховання  до зазначеного віку  — свідоцтво про народження чи паспорта дитини та довідки органів місцевого самоврядування. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть.

Згідно пункту 25 Порядку визнання особи інвалідом з дитинтсва або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі, якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку подається висновок лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною інвалідом до досягнення шестирічного віку.

Документами, які підтверджують родинні стосунки є паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї, а також рішення суду.

Головний спеціаліст Галицького об’єднаного

управління Пенсійного фонду України м. Львова

Константій О.Б.