logo

Пам’ятаємо Героїв Крут

В час, коли на Сході України точаться криваві бойові дії, де гинуть кращі сини та доньки України, найбільший обов’язок нинішнього та прийдешнього покоління пам’ятати свою історію, події, які утвердили суверенність держави та зберегли незалежність української нації. Серед таких – битва під Крутами 29 січня 1918 року.

У цей день, 97 років тому, кількасот молодих, хоробрих юнаків, студентів та гімназистів зіткнулись в нерівному бою поблизу села Крути з багатотисячною більшовицькою армією Муравйова. Незважаючи на чисельну перевагу, окупанти не змогли здолати опір українських солдат, які мужньо захищали рідну землю. Хоч бій тривав понад 5 годин хлопцям вдалося відбити атаку ворога та завдати чимало втрат війську противника. На холодному полі бою загинув цвіт української нації, сотні юнаків, патріотизм яких назавжди вкарбувався у свідомості українців.

Вони – юні відчайдухи, стали прикладом для сучасників, і сьогодні, майже через сторіччя, українська молодь продовжує виборювати незалежність своєї Батьківщини, аби назавжди перемогти оскаженілого ворога. Зі сльозами на очах спостерігаємо, як тисячі добровольців дивують світ силою своєї згуртованості, самопожертви та щирості, а відтак своїми вчинками доводять, що гідні пам’яті полеглих Героїв, які віддали своє життя за мир та свободу.

«Бій під Крутами – це, безперечно, символ державотворення, бо молоді гімназисти своїм прикладом показали, що завжди будуть люди політично не заангажовані, здатні боронити кордони України, незважаючи на страх в будь-який момент загинути від кулі ворога. Якщо в нації немає таких символів, нація не може існувати», – наголошує на важливому значенні цієї дати кандидат історичних наук, етнолог Роман Тарнавський.

Тож з великою вдячністю та сумом у серці ми завжди пам’ятатимемо Героїв, які поклали своє життя на вівтар священної боротьби за нашу свободу. Слава Україні! Героям Слава!

 

Оксана Заставна