logo

Міжнародна наукова практична конференція «Історія зародження і розвиток профспілкового руху в Україні»

9 листопада 2017 року на базі Львівського національного університету імені Івана Франка відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Історія зародження і розвиток профспілкового руху в Україні» у рамках заходів із нагоди відзначення 200-річчя створення першої профспілкової організації на українських землях.

Робочими мовами Конференції будуть українська й англійська. Тематичні напрями Конференції:

-Історія виникнення профспілкового руху в Україні;

-Профспілки сьогодні: проблеми та перспективи розвитку;

-Історія профспілкового руху в Європі.

Історичні джерела кажуть, що сучасний український профспілковий рух бере свій початок із утворення у 1990 році Федерації незалежних професійних спілок України, яку у 1992 році перейменували на Федерацію професійних спілок України. Проте саме місто Лева стало початком творення історії українських профспілок ще у ХІХ столітті, адже 6 листопада 1817 року у львівській друкарні було засновано першу профспілкову організацію «Товариство взаємної допомоги членів друкарської справи», яка стала першою робітничої організацією усієї Австрійської імперії.

«Федерація професійних спілок України ― це 44 всеукраїнські профспілки та 25 територіальних профоб’єднань із загальною чисельністю 5,6 мільйонів осіб. Сьогодні професійні спілки активно відстоюють трудові, соціально-економічні права та інтереси членів профспілок на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності. Профспілки здійснюють експертизу діючих нормативно-правових актів, розробляють законопроекти із питань трудових та соціально-економічних відносин, а також з інших питань щодо соціального захисту», ― зазначає Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Запрошуємо професорсько-викладацький склад Львівського національного університету імені Івана Франка долучитись до проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Історія зародження і розвиток профспілкового руху в Україні». За підсумками роботи Конференції буде видано збірку матеріалів із доповідями і рекомендаціями.

Христина Вишивана