logo

«Освіта ─ пріоритет номер 1», ─ Володимир Гройсман

23 серпня 2017 року на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято ряд важливих рішень, зокрема:

-У рамках реформи освіти в Україні Кабмін закладає 1 млрд гривень у бюджет на 2018 рік для програми модернізації початкової освіти;

-У вересні Уряд планує затвердити програму будівництва дитячих садків;

-Зарплати для вчителів буде збільшено на 25 %;

-Затвердження плану заходів до 2020 року із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Прем’єр-міністр України Гройсман Володимир Борисович виголосив вступну промову, в якій наголосив на пріоритетних завданнях щоденної роботи Уряду, Президента і Парламенту. Напередодні державних свят Прем’єр-міністр привітав українців із Днем Державного Прапора: «Я глибоко переконаний у тому, що ми маємо довести в кожному куточку світу, що це прапор великої європейської країни з прекрасними людьми, з потенційно великими можливостями і країни, яка ототожнюється з успіхом… Нам не потрібні рейтинги, нам не потрібні якісь інші показники. Потрібне тільки єдине ─ щоб люди в Україні відчували, що ситуація починає змінюватися, і змінюється в кращий бік».

Володимир Гройсман наголосив на тому, що «Україна потребує всеосяжного і капітального ремонту», який розпочався зі стабілізації й зростання національної економіки та децентралізації влади. Пенсійна реформа також очікує на зміни, адже у вересні планується підвищення пенсій дев’ятьом мільйонам пенсіонерів, які «десятиліттями чекають справедливої пенсійної системи». По всій Україні відбувається модернізація доріг, що «мають вже абсолютно нову якість». Покроковий прогрес спостерігається і в системі охорони здоров’я: Кабмін напрацював зміни до законодавства, що тепер розглядає Парламент, запроваджено систему безкоштовних ліків, якою користуються більше 3,5 млн громадян, розбудовуються 13 кардіоцентрів для порятунку життя людей із серцево-судинними захворюваннями, а також «є ініціатива Президента про інвестування значних коштів у сільську медицину у рамках урядової реформи».

«Фундаментом, на якому ми можемо будувати нашу країну, є культура», ─ підкреслив Прем’єр-міністр, тож фінансуванню сфери культури у 2018 році буде приділено значну увагу. ─ Я хотів би підкреслити сьогодні важливість підтримки модернізації сучасної системи освіти в  Україні. Освіта – пріоритет номер 1. Ми маємо дати можливість нашим українським дітям відкритися, дати можливість отримати конкурентні знання для того, щоб стати успішними. Будуть успішні молоді люди ─ буде успішна Україна в цілому. Тому пріоритетом на 2018 рік залишається питання підтримки освіти в Україні».

Спільна програма з місцевими органами влади дасть змогу уникнути черг на місця у дитячі садочки, щоб у 2020 році ажіотажу із чергами взагалі не було, тож натомість будуватимуться садочки, створюватимуться нові групи, щоб дошкільна освіта була доступною для кожного маленького українця. Уряд планує виділити у 2018 році 1 млрд гривень на модернізацію навчального процесу у початкових класах, закупивши найбільш сучасні засоби для навчання найменших школярів.

Володимир Гройсман також зазначив, що «… ми маємо повернути повагу до українських вчителів, зробити цю професію абсолютно престижною, тому настав час, коли ми будемо й далі системно продовжувати підвищення соціальних стандартів для українського вчителя», тож наступного року заробітні плати для вчителів буде підвищено на 25 % ─ у середньому це близько 1,5 тис. гривень.

«Я ще раз хотів би підкреслити, що немає сьогодні жодних підстав, щоб ми зупинилися на шляху розвитку. Ми ─ велика європейська країна, і це дає нам можливості стати надзвичайно успішними у цьому конкурентному світі. Тому ми спільно, наголошую на цьому, Уряд, Президент, український Парламент під єдиним державним українським прапором маємо забезпечити успіх. Я відчуваю свою особисту відповідальність і глибоко переконаний у тому, що мільйони українців відчувають і гордість, і відповідальність за розвиток своєї країни», ─ Прем’єр-міністр України Гройсман Володимир Борисович.

Христина Вишивана

Повний текст виступу В. Гройсмана – на сторінці Урядового порталу

Фото зі сторінки В. Гройсмана у Facebook