logo

Профспілка виступила зі зверненням щодо плати праці

Профком Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка звернувся з листами щодо підвищення заробітної плати педагогічних працівників на два тарифні розряди до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Міністра освіти і науки України Л. Гриневич, Голови ЦК профспілки працівників освіти і науки України Г. Труханова. Текст звернення подаємо повністю.

«Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка з великим зацікавленням сприйняв рішення Кабінету Міністрів України про підвищення заробітної плати педагогічних працівників на два тарифні розряди. Важливим є розуміння Урядом необхідності пріоритету освіти як аксіоми для кожної держави, яка прагне розвитку та поліпшення добробуту своїх громадян.

Рішення Уряду – про підвищення заробітної плати не передбачає чіткого механізму та не підкріплене наявністю бюджетних асигнувань. А в умовах підвищення тарифів на комунальні послуги власних коштів вищих навчальних закладів не вистачає на підвищення заробітної плати працівникам.

Проблемою для вищих навчальних закладів, що склалась у зв’язку із підвищенням заробітної плати педагогічних працівників, є неспроможність більшості вищих навчальних закладів утримувати штат працівників, які отримують зарплату за рахунок коштів спеціального фонду. Джерелом формування спецфонду є оплата за навчання студентами-контрактниками. В даному випадку вищі навчальні заклади, у зв’язку з обмеженим фінансовим ресурсом спецфонду, вимушено ідуть на шлях скорочення працівників або їх переведення на неповний робочий час, що не сприяє якісному забезпеченню навчального процесу.

Зазначена ситуація вимагає внесення змін до закону «Про державний бюджет на 2017 рік» з метою збільшення фінансування освітньої галузі в частині підвищення заробітних плат педагогічних працівників.

Усі ці дії не відповідають задекларованим принципам вищих органів влади і викликають обурення у працівників освіти.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка очікує на розуміння критичності ситуації і позитивного вирішення поставлених питань».

Володимир Бурак