logo

Осучаснення пенсій та кого стосується

З 01.10.2017 року перерахунок пенсій проведено з кількох аспектів, а саме:

  •  із зміною показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсій (осучаснення пенсій);
  •  використанням нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  •  переглядом відсотків зменшення розміру пенсій за достроковий вихід на пенсію жінок у 55-річному віці;
  •  виплати пенсій працюючим пенсіонерам незалежно від факту роботи.

Осучаснення пенсій стосується:

пенсії, призначені до 1 жовтня 2017 року. При цьому перерахунок проведено із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, я якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за останні 3 роки (2014-2016) у розмірі 3764,40 грн. та величини оцінки одного року страхового стажу, що застосовується для обчислення пенсії, у розмірі 1%. Це стосується пенсіонерів, які одержують пенсії за нормами Закону України від 09.07.2003 №1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон №1058) та військовослужбовців строкової служби – інвалідів унаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби, в тому числі тих, які одержують пенсію за нормами Закону України від 09.04.1992 №2262-ХІІ «про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», оскільки заробіток для обчислення таких пенсій визначається відповідно до статті 40 Закону №1058.

Пенсії не всіх пенсіонерів зростуть однаково, збільшення розміру пенсії у зв’язку з осучасненням заробітку в кожного пенсіонера своє, оскільки враховуються показники коефіцієнта заробітку та тривалість страхового стажу кожного пенсіонера (індивідуальні показники особи).

 

 

 

 

Головний спеціаліст Галицького об’єднаного

управління Пенсійного фонду України м.Львова                                       Константій О.Б.