logo

Звернення профспілки щодо акції протесту

23 листопада 2017 року на засіданні профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка було обговорено і прийнято звернення профкому до голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України. Текст звернення подаємо повністю.

«Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка висловлює занепокоєння подальшим зубожінням працівників освіти. Заробітна плата працівників освіти відстає від росту цін на споживчі товари і на житлово-комунальні послуги.

За даними Міністерства соціальної політики України у цінах жовтня 2017 року офіційний розмір прожиткового мінімуму в середньому на одну особу, встановлений на жовтень 2017 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», занижено порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму на одну особу на 1 393 грн або на 86%, а для працездатної особи на 2 186 грн або 130%.

Прийнятий у першому читанні проект бюджету на 2018 рік ще більше посилює розрив між цінами і заробітною платою працівників бюджетної сфери.

У проекті закону про Держбюджет на 2018 рік передбачено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2018 року – 1700 гривень, з 1 липня – 1777 гривень, з 1 грудня – 1853 гривні.

Мінімальну заробітну плату закладено на рівні 3723 грн.Це означає, що лише працівники 12 тарифного розряду отримуватимуть заробітну плату на рівні мінімальної.

Тобто у порівнянні з 2017 роком ще більше зросте різниця між прожитковим мінімумом і мінімальною заробітною платою.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка висловлює пропозицію оголосити акцію протесту проти такого антисоціального і антинародного бюджету 5 грудня 2017 року.

Основні вимоги:

-зупинити зростання різниці між прожитковим мінімумом та мінімальною зарплатою;

-встановити прожитковий мінімум на рівні фактичного прожиткового мінімуму за даними Міністерства соціальної політики України;

-ліквідувати заборгованість по виплаті заробітної плати у 2017 р.;

-відновити диференціацію посадових окладів у відповідності із Єдиною тарифною сіткою.

-передбачити у бюджеті кошти на матеріальне стимулювання працівників;

-відновити виплату доплат і надбавок передбачених законодавством педагогічним працівникам та працівникам бібліотек».