logo

Робочі дні грудня та січня

Шановні колеги! Нагадуємо: законом України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» від 16.11.2017 р. № 2211-VIII внесено зміни до переліку святкових та неробочих днів. До святкових і неробочих днів додано 25 грудня – Різдво Христове (за Григоріанським календарем), а також залишено 7 січня – Різдво Христове (за Юліанським календарем).

Статтею 67. Кодексу законів про працю України передбачено, що у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Відповідно не працюватимемо 23 і 24 грудня як вихідні дні (субота і неділя), а також 25 грудня як святковий день.

Щодо Нового року, то не працюємо 30 і 31 грудня, оскільки це вихідні дні, а також 1 січня – святковий день.

На Різдво Христове (за Юліанським календарем) 7 січня – святковий день буде в неділю, а отже вихідний переноситься на понеділок – 8 січня. Відповідно не працюватимемо 6,7 і 8 січня 2018 р.

Тобто на усі три свята (незалежно від віросповідання) у нас буде по три вільні від роботи дні.

Традиційно наголошуємо, що у святкові дні допускаються роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства, установи, організації), роботи, викликані необхідністю обслуговування населення. У ці дні допускаються роботи із залученням працівників тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством.

Робота у святковий день  оплачується у подвійному розмірі:

1) відрядникам – за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, – у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад, – у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день. На бажання працівника, який працював у святковий день, йому може бути наданий інший день відпочинку.

ВЕСЕЛИХ СВЯТ!!!

 

Соціально-правова комісія

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка