logo

Профком прозвітував щодо виконання Колективного договору

18 травня 2018 року на засіданні Конференції трудового колективу Університету профком працівників в особі голови Первинної профспілкової організації працівників Університету Володимира Качмара прозвітував щодо виконання Колективного договору Університету за період з травня 2017 року до травня 2018 року. Володимир Качмар розпочав свою доповідь з того, що «на підставі колективного договору забезпечується реалізація досягнутих між Профспілкою та адміністрацією домовленостей про врегулювання професійних, трудових і соціально-економічних інтересів, прав і гарантій працівників Університету».

Володимир Качмар наголосив, що 2018 рік сміливо можемо назвати роком соціального діалогу: «У квітні цього року відбулося засідання спільної комісії Міністерства та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України для ведення переговорів і здійснення контролю за виконанням Галузевої угоди на 2016-2020 роки. Відтак були затверджені зміни до Галузевої угоди між обома партнерами. У своєму виступі голова профспілки освітян Георгій Труханов зазначив, що соціальний діалог сьогодні – це важливий інструмент реалізації соціальної політики держави, ефективний засіб попередження та розв’язання соціальних конфліктів. Власне прикладом соціального порозуміння є те, що під час підписання Галузевої угоди, Георгій Труханов вручив заступнику міністра освіти і науки України Павлу Хобзею Почесний знак ЦК Профспілки «За соціальне партнерство». Голова профкому додав, що наша організація з приємністю підтримує таку ініціативу, адже впродовж року ми також вручили декілька відзнак «За соціальне партнерство». Більше того, під час засідання Конференції почесну відзнаку «За соціальне партнерство» отримав багаторічний декан економічного факультету (2003-2015 рр.), професор Степан Панчишин.

Звіт профкому складався з аналізу виконання власне положень Колективного договору і традиційно був поділений на три основні блоки: трудові відносини і умови праці, соціальний захист, охорона праці. Володимир Качмар наголосив на тому, що профспілкова організація виступила за скасування Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, якою передбачено зменшення посадового окладу професорам і доцентам, яким після закінчення двох років перебування на посаді професора чи доцента не присвоєне вчене звання. Так, їм встановлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на ці посади з посад доцента, старшого викладача − оклад доцента, старшого викладача.

Особливу увагу доповідач зосередив на питанні оздоровлення: «Оскільки не відбулося жодних змін у законодавстві щодо Фонду соціального страхування, який припинив фінансування путівок для наших працівників, ми продовжуємо шукати альтернативу. Упродовж звітного періоду ми провели низку оздоровчих заходів, які умовно можна розділити на три етапи: оздоровлення на базі  пансіонату «Пролісок», дитяче оздоровлення, організація оздоровлення на базі Шацького стаціонару. Так, було реалізовано близько 50 путівок до пансіонату «Пролісок». Розмір здешевлення путівок становив 30 – 70 % від загальної вартості. Щодо оздоровлення дітей працівників Університету, було реалізовано та частково профінансовано 22 дитячі путівки, а географія оздоровлення сягала від Карпат до Рибаківки. Традиційно відбувалася й організація оздоровлення у Шацьку. Оздоровитися змогли близько 400 осіб. Вартість скерування на оздоровлення становила 2 616 гривень. Для членів профспілки діяло здешевлення у розмірі 20%».

За словами голови профкому вже невдовзі буде запроваджено «Програму оздоровлення» для працівників Університету: «Цьогоріч ми плануємо повернути працівникам Університету можливість санаторно-курортного оздоровлення. Упродовж травня-червня будуть підписані угоди з представниками санаторіїв. Відтак, маємо надію, що вже восени вдасться реалізовувати путівки на оздоровлення відповідно до профілів».

Володимир Качмар також зазначив, що маємо позитивні зміни у питанні відрахування коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірі не менше, ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці: «Завдяки конструктивним рішенням вдалося збільшити розмір відрахувань до 0,5 відсотка фонду оплати праці. Про це укладено відповідну угоди між Університетом і Первинною профспілковою організацією працівників Університету. Так, у 2017 році профспілковій організації було перераховано близько 248 000 гривень, що становило 0,4 % фонду оплати праці. Відповідно до кошторису Університету на 2018 рік, у поточному році на цю статтю витрат передбачено близько 470 000 гривень, що становить 0,5 % фонду оплати праці».

У звіті також ішлося про те, що упродовж звітного періоду було придбано і розподілено між структурними підрозділами тонометри – прилади для вимірювання артеріального тиску.

Підсумовуючи, Володимир Качмар зазначив, що сьогодні перед нами є чимало випробувань та проблем, які вимагають більш активного та ефективного вирішення. Водночас ми спільно і надалі докладатимемо усіх зусиль аби продовжувати впровадження змін і реформ, дотримуючись принципів справедливості та рівності.

«Віримо, що ефективне соціальне партнерство дозволить нам забезпечити гідні умови праці для всіх та задовольнити інтереси кожного. Адже у нас усіх одна мета: успішний Університет і працівники, задоволені результатами своєї праці», – додав доповідач.

Юлія Гриценко

Фото Христини Яхницької