logo

Діалог, який лікує…

19 вересня 2018 року в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація книжки «Діялог лікує рани». Це знакове видання, в якому Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) розповідає редактору польського Католицького інформаційного агентства Кшиштофу Томасику про численні (інколи й маловідомі) факти з минулого й сучасного Української Церкви, про свій шлях духовного становлення і важливість історичного порозуміння між українцями і поляками. Участь у презентації взяли Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, Президент України Петро Порошенко, співавтор видання Кшиштоф Томасик, Ректор Львівського університету Володимир Мельник, відомі українські літератори, науковці, представники духовенства, влади, студенти й викладачі. Модерував зустріч відомий журналіст і політик, голова комітету з питань культури та духовності Верховної Ради України Микола Княжицький.

Уже з перших хвилин презентації захід перейшов у формат динамічної розмови про духовність, важливість взаєморозуміння й взаємопізнання, а також про злободенні проблеми й виклики, перед якими постала сучасна Україна. Спершу гостей заходу привітав Ректор Львівського університету Володимир Мельник, який, зокрема, наголосив на вагомій ролі Української Греко-Католицької Церкви й Блаженнішого Святослава у справі розвитку української духовності.

Модератор заходу Микола Княжицький зазначив, що книжка «Діялог лікує рани» є дуже «теплою, простою, відвертою, полемічною але точно не пафосною». «Ця книжка є працею справжнього інтелектуала – людини, якою напевне хоче стати кожен у цьому прекрасному університеті», – наголосив Микола Княжицький.

Про ідею розмови, яка лягла в основу книжки, під час презентації розповів сам Блаженніший Святослав. Зокрема, духовний лідер греко-католиків наголосив, що часто зі сторони польських громадян лунають схожі питання, які зазвичай потребують дуже простої і дуже чіткої відповіді.

«Ми можемо говорити, що адресатом цієї книжки не є українське середовище, бо я переконаний, що половину, з того, що є написано у цій книжці, Ви уже знаєте. Вам цього не потрібно пояснювати, – наголосив Блаженніший, звертаючись до учасників заходу. – Ми мали на увазі пересічних мешканців Польщі, які дуже часто про нашу історію і про нашу Церкву нічого не знають… Також мушу зазначити, що дуже часто й ми, українці, мало знаємо про нашого польського співрозмовника, про його історію, і навіть про його болі».

Відтак, ключова ідея видання полягала в тому, щоб у відвертій і водночас доступній формі дати відповіді на численні питання про минуле й духовність українців, які цікавлять поляків, а також заохотити обидві нації до глибшого діалогу.

Польській аудиторії книжка уже відома і спричинила відповідний резонанс – переважно схвальний і дуже позитивний, але інколи й очікувано неоднозначний. «І це не дивно, – зазначив під час презентації Блаженніший Святослав, – адже я у цій розмові представляю українську сторону діалогу. Водночас у розмові я намагався говорити спокійно й щиро, висловлювати правду так, як ми собі її представляємо».

Також Предстоятель УГКЦ зазначив, що численні презентації у Польщі довели, що на всі питання таки досі не вдалося відповісти, а отже діалог потрібно продовжувати. Саме тому, за словами Блаженнішого Святослава, книжка «не лише містить у назві поняття діалогу, не тільки побудована у формі діалогу, вона ще й кличе до діалогу».

«Ми живемо у світі монологів. Ми не вміємо діалогувати. Ми не вміємо чути іншу людину, коли вона думає по-іншому, ніж я, має інший світогляд й по-іншому дивиться на мене. Але я переконаний, що діалог є дуже важливим елементом звичайної загальнолюдської культури, який ми повинні віднайти у собі. Дуже часто ми думаємо, що є лише дві думки: одна моя, а інша – не правильна… Але насправді ми повинні почути та вислухати одне одного. Діалог – не програш певної сторони, це не коли хтось здає свої позиції. Діалог – це розуміння, діалог лікує», – поділився своїми роздумами Глава УГКЦ.

Тож Блаженніший Святослав закликав присутніх шукати всі можливі контексти для діалогу – в родинах, у церквах, у суспільствах та в міжнародних взаємовідносинах.

Співавтор книжки, редактор польського Католицького інформаційного агентства Кшиштоф Томасик, звертаючись до присутніх, проаналізував процес українсько-польських взаємин і також наголосив на необхідності посилення діалогу між народами й між людьми.

Одним із ключових гостей презентації став Президент України Петро Порошенко. Під час заходу Президент із приємністю відзначив, що іноді має задоволення проводити бесіди з Його Блаженством. «Іноді ці діалоги заходять дуже далеко і ми обговорюємо питання державотворення… Бо створення Української Помісної Православної Церкви – це є державотворення», – наголосив Петро Порошенко.

«Більшість із вас, якби почули рік тому, що ми так близько підійдемо до Томоса, сказали б, що це неможливо. Що врешті-решт не вистачить рішучості у візантійців дати благословення. Але сумнівів залишається все менше. І я навмисно не буду називати терміни… Але можу сказати точно – ми вже на фінішній прямій», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави також додав: «І всім вже давно зрозуміло, що українці ніколи не питали і не будуть питати у Путіна дозволу на право мати самостійну церкву. Це наша дорога до храму, і ми рішуче нею йдемо, і подолали всі перешкоди з Божою допомогою».

Надалі презентація перейшла у формат діалогу, де кожен охочий міг поставити Блаженнішому запитання, які стосувалися як особистого шляху його духовного становлення й служіння, так і важливих міжнародних проблем.

Відповідаючи на запитання аудиторії, Блаженніший Святослав висловив переконання, що для того, аби Україна та Польща були по-справжньому сильними державами, вони, зокрема, повинні відкрити для себе велич і святість Митрополита Андрея Шептицького.

«Ми живемо у складний час, але я шукаю відповіді у працях Митрополита Андрея Шептицького. Якщо говорити про процеси, які відбуваються в житті наших православних братів, то якою є позиція Української Греко-Католицької Церкви до цих подій? Митрополит Андрей Шептицький казав: «Я готовий зректися проводу своєї Церкви, нехай очолить Її хтось із православних братів, тільки щоб ця Церква жила у єдності та сопричасті з наступником апостола Петра», – промовив Глава УГКЦ.

Згодом Блаженніший додав, що Українська Греко-Католицька Церква є Церквою не тільки для українців, а становить невід’ємну частину всього вселенського християнства.

«Вона є глобальною Церквою і може цей глобальний вимір внести в український дискурс. Вона здатна шукати діалог з нашими православними братами та допомогти нашій Київській Церкві відкрити свою вселенськість. Ми повинні так багато доброго сказати цілому світу», – наголосив Блаженніший Святослав.

Звертаючись до студентів, Глава УГКЦ закликав сміливо здобувати нові знання, читати і пізнавати істину. Також Блаженніший наголосив, що найближчим часом Українська Греко-Католицька Церква зможе долучитися до видання інших важливих і водночас доступних книжок, орієнтованих на молодь.

За видатний внесок у розвиток української духовності Ректор Університету Володимир Мельник наприкінці презентації вручив Блаженнішому Святославу найвищу університетську нагороду – «Медаль Івана Франка».

Окрім того, Ректор запропонував проводити подібні зустрічі регулярно і подарував Блаженнішому Святославу два видання Львівського університету – працю Любомира Гузара «Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901–1944) – провісник екуменізму» та видання-білінгву поеми «Мойсей» Івана Франка.

«Українське середовище потрібно формувати на основі тих цінностей, які притаманні нашому народові уже не одне століття. Дякую за вагомий внесок у розвиток української духовності й зміцнення нашого суспільства, а отже і держави», – сказав Володимир Мельник, звертаючись до Блаженнішого.

Після завершення презентації Блаженніший Святослав залишив для кожного охочого свій підпис на презентованій книжці.

Також Глава УГКЦ відвідав Музей історії Львівського університету, де залишив відгук у Книзі почесних гостей: «Щире спасибі викладачам та студентами Львівського національного університету імені Івана Франка за світло науки, сяйво правди, щире спілкування».

На підтвердження своєї вдячності Глава Церкви передав Університетові 50 примірників книжки «Діялог лікує рани», частину з яких Ректор Володимир Мельник пообіцяв подарувати найстараннішим студентам.

Прес-центр ЛНУ ім. Івана Франка

Фото Христини Яхницької