logo

Профспілка Львівського університету проти будь-якої агітації на користь політичних сил

Голові

Федерації професійних спілок України

Осовому Григорію Васильовичу

 

Голові

Центрального комітету

Профспілки працівників

освіти і науки України

Труханову Георгію Федоровичу

 

7 березня 2019 року Президія Федерації професійних спілок України звернулася до членів профспілок із закликом прийти 31 березня ц.р. на виборчі дільниці і виконати свій громадянський обов’язок, взявши участь у голосуванні. У заяві було зазначено, що професійні спілки очікують від кандидатів у президенти не нищівної критики одне одного, а широкої дискусії щодо їхнього програмного бачення подальшого розвитку України як незалежної, демократичної, соціальної, правової держави. Дієвих кроків, які будуть здійснені на рівні держави і місцевого самоврядування для досягнення:

– справедливого правосуддя на основі верховенства права, рішучого подолання корупції;

– стійкого економічного зростання завдяки розвитку промисловості, подолання тіньової економіки, створення високооплачуваних робочих місць як альтернативи масовому виїзду українців на заробітки за кордон;

– справедливого розподілу результатів праці; забезпечення гідної зарплати  і наближення її до рівня країн ЄС;

– створення належних умов для гідного життя, подолання бідності, забезпечення доступу до медичної допомоги, освіти, отримання професії, житла;

– забезпечення конституційних прав профспілок на свободу об’єднання, гарантування їхньої правозахисної діяльності в інтересах людей праці; захист від незаконних зазіхань на профспілкову власність, недопущення перешкоджання статутній діяльності профспілок від представників влади і роботодавців;

– розширення народної демократії, запровадження права народної законодавчої ініціативи, відкликання народних депутатів за невиконання своїх обов’язків, гарантування конституційного права на мирні зібрання та страйк.

13 березня 2019 року Федерація професійних спілок України провела зустріч у форматі профспілкового активу з кандидатом на пост Президента України від однієї з політичних партій. На зустрічі було прийнято рішення підтримати програмні засади зазначеного кандидата на пост Президента України.

У ЗМІ зазначена зустріч була подана як можливість підтримки Федерацією профспілок одного з кандидатів на пост Президента України.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка підтримує заяву Президії Федерації професійних спілок України щодо аналізу програм кандидатів на посаду Президента та необхідністю звіряти їх із трудовими і соціальними пріоритетами. Поділяємо думку про те, що моральний обов’язок усіх членів профспілки – взяти участь у голосуванні і зробити усвідомлений вибір.

Водночас Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка негативно ставиться до участі політиків, зокрема представників законодавчої влади, у профспілкових акціях, які, користуючись сьогодні популярністю профспілок серед населення, роблять собі рекламу перед виборами. Виголошуючи популістські гасла, вони показують незнання конституційних положень стосовно повноважень Президента як Глави держави.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка поважає вибір кожного члена профспілки на виборах і виступає проти політичної агітації на користь будь-яких кандидатів на пост Президента України.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка звертається до Президії Федерації професійних спілок України, Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України зі закликом відмежуватися від політичних акцій із метою належного захисту трудових і соціально-економічних прав працівників закладів освіти і науки.

Звернення обговорено і прийнято

на засіданні Президії профспілкового комітету

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка,

протокол № 3/19 від 19.03.2019.