logo

Про акредитацію спостерігачів та представників ЗМІ на виборах ректора Університету

Вибори керівника закладу вищої освіти проводяться відповідно до вимог Закону «Про вищу освіту» та Методичних рекомендацій щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника закладу вищої освіти, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2014 р. № 726, а також локальними нормативно-правовими актами закладу вищої освіти, якими урегульовано організацію виборчого процесу.

Організація роботи представників ЗМІ, спостерігачів від кожного кандидата, а також від громадських організацій регулюється Порядком організації роботи представників засобів масової інформації на виборах ректора Львівського національного університету імені Івана Франка та Порядком організації роботи спостерігачів на виборах ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, які затверджені Вченою радою Львівського національного університету імені Івана Франка.

Цими актами передбачено, що організаційний комітет визначає порядок акредитації спостерігачів на виборах.

Порядок акредитації може бути дозвільним, або заявочним. На виборах керівника закладу вищої освіти процедура акредитації є заявочною. Але порядок передбачає, що ЗМІ, які бажають направити своїх представників на вибори ректора Університету, подають письмову заявку до Організаційного комітету з копією документа про їх реєстрацію та із зазначенням кількості представників цього ЗМІ, які будуть направлені для висвітлення виборів.

Рішення про акредитацію спостерігачів на виборах ректора Львівського національного університету імені Івана Франка приймає Організаційний комітет. Порядок організації роботи спостерігачів визначає Організаційний комітет.

На виборчій дільниці можуть бути присутні спостерігачі від кандидатів на посаду ректора Університету та від громадських організацій, в Статуті яких передбачено освітню або наукову діяльність. Під час голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці мають право бути присутніми не більше двох спостерігачів від кожного кандидата, а також не більше трьох спостерігачів від громадських  організацій, акредитованих Організаційним комітетом.

У разі перевищення граничної кількості спостерігачів дільнична виборча комісія враховує дату акредитації Організаційним комітетом.

Спостерігачів від кандидата на посаду ректора Університету, громадської організації акредитує Організаційний комітет за письмовим поданням відповідного кандидата на посаду ректора або керівника громадської організації.

Подання про акредитацію спостерігача за підписом кандидата на посаду ректора Університету, керівника громадської організації вносять до Організаційного комітету. До клопотання, підписаного керівником громадської організації і скріпленого печаткою організації, додають копію Статуту та документ, який підтверджує державну реєстрацію.

У поданні про акредитацію спостерігачів зазначають їхні прізвища, імена, по батькові, дату народження, місце фактичного проживання та адресу реєстрації, номери контактних телефонів. До подання додають заяви про згоду цих осіб бути спостерігачами від кандидата на посаду ректора Університету чи громадської організації.