logo

Звернення профспілки Університету

Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка в особі виконувача обов’язків голови профкому Бека Ю.Б. звернувся з листами до голови Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України Труханова Г.Ф. та голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Яцейко М.Г. Текст звернення подаємо повністю:

«Профспілковий комітет Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка з великим зацікавленням ознайомився з Постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», розробленою з метою поетапної реалізації положень частини другої статті 61 Закону України «Про освіту» та частини другої статті 36 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Важливим є те, щоб Уряд розумів необхідність пріоритету освіти як аксіоми для кожної держави, яка прагне розвитку та поліпшення добробуту для своїх громадян.

Водночас занепокоєння освітян викликає відсутність диференційованого підходу до розміру заробітної плати науково-педагогічних і наукових працівників, який не включає кваліфікації працівника при визначенні розміру посадового окладу. Також висловлюємо своє обурення щодо вступу Постанови в дію з 1 січня 2021 року, оскільки така позиція Кабінету Міністрів не враховує положень Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки (у редакції від 19.04.2018).

Також викликає справедливе невдоволення лист Міністерства фінансів України «Про підвищення ефективності використання бюджетних коштів у сфері освіти і науки» № 07010-04-3/19654 від 31.07.2019, скерований Прем’єр-міністру України, як такий який прийнятий з перевищенням повноважень Міністерства і суперечить вимогам Закону «Про освіту», а також Постанові Кабінету Міністрів від 10 липня 2019 р. № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», розробленій для поетапної реалізації положень частини другої статті 61 Закону України «Про освіту» та частини другої статті 36 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Обурення членів профспілки також викликає той факт, що в проекті Державного бюджету України на 2020 рік не передбачено видатків на підвищення заробітної плати науково-педагогічних та наукових працівників. Звертаємо увагу на той факт, що прожитковий мінімум на 2020 рік занижено фактично вдвічі, порівнюючи з реальним прожитковим мінімумом, а також із розміром мінімальної заробітної плати.

У зв’язку з цим вимагаємо:

1) включення до проекту Державного бюджету України відповідних коштів, необхідних для фінансування заробітної плати науковим та науково-педагогічним працівникам;

2) встановлення прожиткового мінімуму з урахуванням підсумків соціального діалогу на рівні реального прожиткового мінімуму;

3) внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», розробленої для поетапної реалізації положень частини другої статті 61 Закону України «Про освіту» та частини другої статті 36 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», щодо застосування її з 1 січня 2020 року, а також диференціації розміру посадового окладу науково-педагогічних, педагогічних та наукових працівників з урахуванням їхньої кваліфікації.

Така ситуація не відповідає задекларованим принципам вищих органів влади, викликаючи справедливе обурення серед працівників освіти.

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка очікує на розуміння критичності ситуації та просить вжити заходів для виконання вимог Закону України «Про освіту».

Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка залишає за собою право вдаватись до дій, передбачених Законом «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Звернення обговорено і затверджено на засіданні профкому Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка 10 вересня 2019 року (Протокол № 6/19 від 10.09.2019).

Прес-служба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка