logo

Акція протесту проти звуження прав та гарантій освітян

29 жовтня біля Верховної Ради України відбулася масова акція протесту проти звуження прав та гарантій освітян, яку провела Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України.

Учасники акції зібралися на Майдані Незалежності і пройшли до будівлі парламенту. До них приєдналися представники освітянських профспілкових організацій, які приїхали з різних регіонів України, зокрема з Тернопільської, Донецької, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Полтавської, Чернівецької, Київської областей.

Біля Верховної Ради з боку Маріїнського парку облаштували сцену, з якої виступили представники профспілок, вчителі, народні депутати. Представники трудових колективів навчальних закладів столиці зібралися перед парламентом, щоб висловити протест проти звуження прав та гарантій освітян, що запропоновані політичною партією «Голос», через подання правок до законопроекту «Про повну загальну середню освіту».

За їхніми словами, рішення щодо проведення акції протесту було ухвалено на загальних зборах лідерів профспілкових комітетів київських закладів освіти, в яких взяли участь понад 1 тисяча організацій.

Основними вимогами профспілки до законопроекту «Про повну загальну середню освіту» є збереження надбавок та доплат, у тому числі за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання, науковий ступінь, а також можливість роботи за безстроковими трудовими договорами для працівників пенсійного віку.

Окрім цього у профспілці вимагають збереження норми про скорочений робочий час для педагогічних працівників, а також збереження можливості добровільної сертифікації для педагогічних працівників.

Виступаючи на мітингу, Олександр Яцунь підкреслив, що у своїх вимогах до уряду та парламенту освітяни домагаються поетапного виконання статті 61 закону про освіту, 7 відсотків ВВП, а не 5,6 як подано в урядовому проекті Держбюджету, приведення першого тарифного розряду до рівня мінімальної оплати праці, тому що сьогодні велика кількість непедагогічних працівників отримує зарплату нижчу за мінімальну. А також:

-зберегти надбавки та доплати, у тому числі за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання, науковий ступінь;

-зберегти можливість роботи за безстроковими трудовими договорами для працівників пенсійного віку;

– не запроваджувати 40-годинний робочий тиждень для педагогічних працівників;

– не запроваджувати обов’язкову сертифікацію для педагогічних працівників.

На мітингу також виступив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Представники профспілок та педагогічних колективів наголошували, що оголосять страйк у разі невиконання їхніх вимог. На мітингу також виступили лідер парламентської фракції «Голос» Святослав Вакарчук, голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народні депутати Ірина Геращенко та Вадим Івченко.

Учасники акції ухвалили Резолюцію з аргументацією своєї позиції та вимогами щодо захисту законних прав та інтересів освітян.

За інформацією Прес-центру ФПУ